Όμιλος Μυτιληναίου: Η χρονιά ρεκόρ του 2019 και το όραμα της 5ετίας

Όμιλος Μυτιληναίου: Η χρονιά ρεκόρ του 2019 και το όραμα της 5ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Χρονιά – ρεκόρ σε όλες τις «γραμμές» οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Μυτιληναίος θα είναι το 2019, με αύξηση κύκλου εργασιών, EBITDA και καθαρών κερδών, ενώ θα είναι και ένα έτος μεγάλης ανάπτυξης και έναρξης νέων και φιλόδοξων επενδυτικών projects.

Μεγάλες και θετικές εκπλήξεις περιελάμβανε η καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο που έλαβε χώρα την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, όπου άκουσαν τον πρόεδρο του ομίλου να τους αναλύει το όραμά του για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μυτιληναίος, κάνοντας εκτιμήσεις για τη χρήση που μόλις ξεκίνησε, προέβλεψε ότι ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ, με αύξηση περίπου 30% στα EBITDA και τα καθαρά κέρδη, λόγω ισχυρών αποδόσεων και από τις τρεις δραστηριότητες του ομίλου.

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, εκτός από την κατασκευή νέας μονάδας 600 ΜW σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να αναμένονται στα 60-100 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας επανέλαβε την εκτίμηση ότι το ύψος του καθαρού δανεισμού στη χρήση του 2018 διαμορφώνεται κάτω από 400 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 η εκτιμώμενη μείωση του καθαρού δανεισμού θα κυμανθεί όσο και οι ταμιακές ροές, ήτοι μεταξύ 60 και 100 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά από το ενεργειακό κομμάτι και στο γεγονός πως οι τιμές του CO2 αποτελούν καταλύτη για τις αγορές ενέργειας, αλλά ο όμιλος λόγω κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου είναι θετικός.

Σημείωσε βεβαίως πως τα περιθώρια κέρδους θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, ενώ η απόδοση στους μετόχους θα είναι περίπου 0,36 ευρώ ανά μετοχή το 2019.

Για τη σχεδιαζόμενη ενεργειακή μονάδα του ομίλου 600MW ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι βρίσκεται σε στάδιο περιβαλλοντικών μελετών και σχετικών αδειών, ενώ η στόχευση είναι η κατασκευή της να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019, με τη χρηματοδότησή της να προέρχεται από δανεισμό κατά 70%. Η εν λόγω επένδυση, δεν προσμετράτε στην εκτίμηση για επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΜΕΤΚΑ έχει ανακτήσει και επανεκκινήσει τα έργα σε Λιβύη και Γκάνα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ το εργοστάσιο της Αλουμίνας βρίσκεται στη φάση της μελέτης σκοπιμότητας. Επίσης, έκανε γνωστό ότι ο όμιλος εισήγαγε μέσα στον Ιανουάριο τέσσερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Εξαιρετικό το πρώτο τρίμηνο του 2019

Ένας από τους αναλυτές που παρευρέθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Μυτιληναίο ήταν το στέλεχος της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος τονίζει στο Liberal πως το πρώτο τρίμηνο της Μυτιληναίος θα είναι εξαιρετικό, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Παράλληλα, ο αναλυτής γνωστοποιεί πως η εταιρεία θα επιστρέψει στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ανά τρίμηνο και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα γίνουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Αναφορικά με τη μετοχή, η Beta Χρηματιστηριακή σε χθεσινό της report ανέφερε πως οι θετικές προοπτικές και η ισχυρή πορεία το τρέχον έτος, κάνουν τη μετοχή να είναι μία από τις κορυφαίες της επιλογές για το 2019. Ο όμιλος διαπραγματεύεται 7 φορές τα κέρδη και με δείκτη EV/EBITDA 5 φορές.