7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Όμιλος Intracom: Ανεκτέλεστες συμβάσεις 1,8 δισ. - Παροδικές οι ζημιές

Όμιλος Intracom: Ανεκτέλεστες συμβάσεις 1,8 δισ. - Παροδικές οι ζημιές

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 1,8 δις. ευρώ με ακόμη 355 εκατ. ευρώ να βρίσκονται στο στάδιο των υπογραφών, ανεβάζοντας ουσιαστικά τα έργα του Ομίλου σε περίπου 2,2 δις. ευρώ, εμφάνισε ο όμιλος Intracom στο Ά εξάμηνο της χρήσης με τη δυναμική και τις προοπτικές των εταιρειών που τον απαρτίζουν να καταγράφονται ισχυρές.

Η ανάληψη νέων έργων μπορεί να μην καταγράφηκε στα αποτελέσματα εξαμήνου καθώς ο απόηχος του Covid 19 έχει επηρεάσει αισθητά τις οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο οι επιδόσεις τόσο του τομέα της πληροφορικής, δηλαδή της Intrasoft, όσο και της ψηφιακής τεχνολογίας των αμυντικών συστημάτων, της Intracom Defence αλλά και της Intrakat, δείχνουν τη σαφή ανοδική πορεία του ισχυρού Ομίλου.

Ο Όμιλος παρουσίασε διευρυμένες ζημίες, αλλά η διοίκηση του τονίζει ότι πρόκειται για παροδική επιδείνωση αποτελεσμάτων, που δεν αντανακλά επ' ουδενί τη δυναμική και τις προοπτικές των εταιρειών του ομίλου, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου επηρεάστηκαν κυρίως από την κατασκευαστική δραστηριότητα, δραστηριότητα η οποία ωστόσο, προσέθεσε μεγάλο κομμάτι των νέων υπογεγραμμένων και προς υπογραφή συμβάσεων, ενώ διεκδικεί μόνο από ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις έργα 1,377 δισ. ευρώ και συμμετέχει σε σειρά κατασκευαστικών έργων υποδομών.

Ειδικότερα, η Intrakat παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα 422,9 εκ. ευρώ πλέον 354,7 εκατ. ευρώ νέα προς υπογραφή έργα που έχει μειοδοτήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους, ήτοι σύνολο 777,6 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα στα κατασκευαστικά έργα υποδομών η Intrakat που έχει αναλάβει η από την αρχή του 2021 τα κυριότερα είναι ο Αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης Χρυσόχους 73 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, τα Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Αιγιαλείας ?24,4 εκατ., η επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και των αντλιοστασίων λυμάτων στις περιοχές Mogosoaia, Balotesti & Tunari στη Ρουμανία ?19,6 εκατ., το ξενοδοχείο Hyatt ?16,9 εκατ. κλπ

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW.

Ο Όμιλος INTRASOFT INTERNATIONAL συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και λειτουργικής κερδοφορίας. Κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 8,4% (στα 101,1 εκατ. ευρώ) και αύξηση των EBITDA σε 9,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στο α' εξάμηνο υπεγράφησαν νέες συμβάσεις 297 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που προσεγγίζει τα ? 900 εκατ.

Η Intracom Defense (IDE) πραγματοποίησε πωλήσεις 30,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και είχε λειτουργικό αποτέλεσμα 0,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώνονται σε 0,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το Η1 2020. Η πίεση στα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας οφείλεται στη σύνθεση των πωληθέντων της. Το Η2 αναμένεται να είναι βελτιωμένο. Η εταιρία την 30/6/2021 έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 95 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα βασικά σημεία για το σύνολο του Ομίλου Intracom για το Α? εξάμηνο του 2021 έχουν ως εξής:

Πωλήσεις: 220 εκατ. ευρώ.

Λειτουργική κερδοφορία EBITDA : 2,2 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα προ φόρων ΕΒΤ: -14,0 εκατ. ευρώ

Ζημίες 16,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι ζημιών 3,5 εκατ. ευρώ στο α' περυσινό εξάμηνο

Νέες υπογραφείσες συμβάσεις 490 εκατ. ευρώ.

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 1,8 δισ. ευρώ στις την 30/6/2021