Όμιλος ?Viohalco: ?Από τη ριζική αναδιάρθρωση στο turn around story

Όμιλος ?Viohalco: ?Από τη ριζική αναδιάρθρωση στο turn around story

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα από τα θεαματικότερα «γυρίσματα» των τελευταίων πολλών ετών και μάλλον ίσως το μοναδικό για τέτοιο μέγεθος και τέτοιο πολυσχιδές εκτόπισμα πέτυχε ο όμιλος Viohalco στα αποτελέσματα 6μήνου 2017, καταγράφοντας βελτίωση κερδοφορίας σε ποσοστό 2.807%!

Μπορεί σε απόλυτα νούμερα τα κέρδη να μην ήταν πολύ μεγάλα, όμως αυτή η μεταβολή, δείχνει ένα ισχυρό momentum για τη συνέχεια.

Επίσης, ασφαλώς στους λόγους του «γυρίσματος» βοήθησε και η συγκυρία, όπως η αύξηση των τιμών των μετάλλων κ.λπ., όμως το εντυπωσιακό turn around story οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γενικευμένο συμμάζεμα και την ριζική αναδιοργάνωση του ομίλου που λαμβάνει χώρα όλα τα τελευταία χρόνια.

Μιλάμε για το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας, με ιστορία κοντά στα 80 χρόνια, που έως πριν από περίπου 10 χρόνια αριθμούσε έως και οκτώ εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της ελληνικής αγοράς.

Πρόκειται για έναν όμιλο που πριν ξεκινήσει η αναδιοργάνωση αποτελούνταν από ένα σύμπλεγμα περίπου 80 θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ διατηρεί 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε οκτώ χώρες, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες και πελάτες που εξυπηρετούνται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εδώ και χρόνια λοιπόν, ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, κάτω από τις επιτάσεις των καιρών και των νέων δεδομένων παγκόσμια, τόσο στη βαριά βιομηχανία των μετάλλων, όσο και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία που κατευθύνει τα δεδομένα.

Η εφαρμογή του... μνημονίου ριζικής αναδιοργάνωσης

Την τελευταία 4ετία ο όμιλος Viohalco εφαρμόζει το δικό του... μνημόνιο που περιλαμβάνει τόσο γενικευμένη αναδιοργάνωση σ'' όλα τα επίπεδα, όσο και ρήτρα ανάπτυξης. Αιχμή για την εφαρμογή αυτού του... μνημονίου μετάβασης στη νέα – παγκοσμιοποιημένη – εποχή, ήταν η δύσκολη απόφαση το 2013 για τη μεταφορά της έδρας της μητρικής στο Βέλγιο, με παράλληλη εισαγωγή στο Euronext των Βρυξελλών αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε εν μέσω σχεδόν αποκλεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων από τη διεθνή ρευστότητα και στόχο είχε να βοηθήσει τον όμιλο να αποκτήσει πρόσβαση στα τεράστια διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αλλά και να «παίξει» στο κέντρο των γεγονότων και των εξελίξεων.

Το πλάνο ανασυγκρότησης του ομίλου περιλάμβανε μεταξύ άλλων περικοπές δαπανών, διασυνοριακές συγχωνεύσεις θυγατρικών και γενικότερα ένα ριζικό μετασχηματισμό από μια ελληνική εταιρεία με δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες διάρθρωσης και διοίκησης, σε έναν πολυεθνικό όμιλο υψηλών προδιαγραφών, που «χτυπά» πλέον έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλωστε και πρωτύτερα, μέσω των θυγατρικών του, ο όμιλος είχε τεράστια διεθνή παρουσία, σε πολλές Ηπείρους, όμως αυτό που στόχευσε η ριζική αναδιοργάνωση ήταν η ισχυροποίηση του κυρίαρχου αλλά και των επιμέρους brands.

Οι πάλαι ποτέ οκτώ εισηγμένες και το... πουλέν Cenergy Holdings

Έως προ δέκα ετών, ο όμιλος Viohalco – όπως προαναφέρθηκε – είχε οκτώ εισηγμένες εταιρείες και ήταν οι... Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ, Σωληνουργία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ και Fitco! Παράλληλα, είχε (και έχει) συμμετοχή περίπου 40% στην εταιρεία Σιδηρεμπορική Μακεδονίας, που εισήχθη στις 10 Μαΐου 2005 και βρίσκεται ακόμη στο ταμπλό.

Πλέον, μετά από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, στο ταμπλό έχουν μείνει μόνο οι Viohalco, η Cenergy Hondigs (προέκυψε από τη συγχώνευση Ελληνικών Καλωδίων με Σωλ. Κορίνθου), η Χαλκόρ και η ΣΙΔΜΑ.

Τελευταία και σαφώς πιο... εμφατική συνένωση ήταν η διασυνοριακή συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων με τη Σωλ. Κορίνθου που δημιούργησαν τον όμιλο Cenergy. H μετοχή της έκανε ντεμπούτο στο Χ.Α. πριν δέκα μήνες, ήτοι στις 21 Δεκεμβρίου 2016, ταυτόχρονα με την εισαγωγή της στο Euronext Βρυξελλών.

Το νέο σχήμα, δηλαδή η Cenergy Holdings με κύκλο εργασιών 700 – 800 εκατ. ευρώ, 2.000 εργαζόμενους, και εξαγωγές σε δεκάδες χώρες, αποτελεί πλέον τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco στην προσπάθεια διεκδίκησης νέων μεγάλων έργων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δημιουργία της Cenergy δεν έγινε πρωτίστως για φορολογικούς ή χρηματοδοτικούς λόγους, αλλά για να ισχυροποιηθεί το brand και ο όμιλος να διεκδικήσει projects παγκόσμιας κλάσης, σε αγωγούς, καλώδια, δίκτυα και ενέργεια. 

Οι εξαγωγές μητρικής και θυγατρικών

Η Viohalco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας καθώς πραγματοποιεί πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών της εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχει σημαντική παρουσία μέσω των θυγατρικών του στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά, η Σωληνουργεία Κορίνθου πραγματοποιεί το 60% των πωλήσεών τους εκτός ζώνης ευρώ, η ΕΛΒΑΛ διαθέτει το 10% της παραγωγής της στις ΗΠΑ κι άλλο τόσο σχεδόν στην Ασία, ενώ η Χαλκόρ διαθέτει εκτός Ε.Ε. περί το 20% των πωλήσεων.

Ποια είναι τα αποτελέσματα 6μήνου 2017

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,836 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του

2017, αυξημένος κατά 21% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων όγκων πωλήσεων στους κλάδους αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα, καθώς και λόγω των υψηλότερων τιμών μετάλλων.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 45% στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA αυξήθηκε επίσης κατά 22% στα 143 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 84% στα 103 εκατ. ευρώ, ενώ το EBIT αυξήθηκε επίσης κατά 35% στα 76 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν σε 47 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, κυρίως λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων των κλάδων αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 24,07 εκατ. από 828 χιλ. ευρώ (+2.807%) ενώ τα ίδια κεφάλαια στα 1,18 δισ. ευρώ από 1,15 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της περιόδου ανήλθαν σε 53 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποσβέσεις της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 69 εκατ. ευρώ.

Βραχνάς ο μεγάλος δανεισμός και οι υποχρεώσεις

Μεγάλος βραχνάς για τον όμιλο παραμένει ο εξαιρετικά μεγάλος δανεισμός που έφτασε στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 1,579 δισ. ευρώ έναντι 1,527 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016, κυρίως λόγω της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων κατά 52 εκατ. ευρώ.

Τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν από 1,616 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 1,789 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, κυρίως λόγω υψηλότερων αποθεμάτων (131 εκατ.), υψηλότερων απαιτήσεων από πελάτες και λοιπών απαιτήσεων (98 εκατ.) και χαμηλότερων διαθεσίμων και ταμειακών ισοδυνάμων (-52 εκατ.).

Οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 2,478 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 2,595 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των υψηλότερων προμηθευτών και λοιπών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 107 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός των εταιρειών της Viohalco ανέρχεται σε 1,669 εκατ. ευρώ και αποτελείται κατά 48% από μακροπρόθεσμα δάνεια και κατά 52% από βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι κατά κύριο λόγο ανακυκλούμενες γραμμές πίστωσης.

Αυτά αναθεωρούνται σε ετήσια βάση, με τις ημερομηνίες λήξης τους να είναι διασκορπισμένες σε όλο το έτος και συνήθως επανεγκρίνονται κατόπιν ελέγχου, ενώ αυξάνονται με βάση τις προϋπολογισμένες προβλέψεις. Εντός αυτών των ανακυκλούμενων πιστωτικών ορίων, αντλούνται βραχυπρόθεσμα δάνεια διαφόρων λήξεων τα οποία, όταν λήξουν, ανανεώνονται αυτομάτως εφόσον χρειάζεται.

Εν κατακλείδι, πέρα από την αναδιοργάνωση του ομίλου, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και δουλειά πάνω στο θέμα του δανεισμού και της μείωσης των υποχρεώσεών του...