Olympia Group: Αίτηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για 170 εκατ. ευρώ - Ο επενδυτικός σχεδιασμός

Olympia Group: Αίτηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για 170 εκατ. ευρώ - Ο επενδυτικός σχεδιασμός

Αίτηση για χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ  κατέθεσε χθες ο όμιλος Olympia Group του Πάνου Γερμανού προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον επενδυτικό του σχεδιασμό. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας η αίτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του πενταετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 560 εκατ. ευρώ που έχει καταρτίσει ο όμιλος. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στις υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες σε Ξάνθη, Ιταλία και Αμερική, καθώς και εξαγορές. Την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός για την παραγωγή μπαταριών λιθίου στη Μακεδονία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Η Sunlight δραστηριοποιείται στις μπαταρίες λιθίου και διαθέτει μονάδα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ξάνθη, ενώ κατέχει και το 51% της Advanced Lithium. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις μπαταρίες λιθίου στην αμυντική βιομηχανίας. Σημειώνεται πως στην Αθήνα «τρέχει» κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για τις μπαταρίες, ενώ αντίστοιχο τμήμα τρέχει και στην Ξάνθη. Ο όμιλος έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και για αυτό το λόγο οι επενδύσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ αφορούν τις υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες. Αυτοματοποιημένα συστήματα, επέκταση μονάδων, εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος εξοπλισμού και εξαγορές μικρότερων εταιρειών περιλαμβάνει το business plan. 

Στον επενδυτικό σχεδιασμό ύψους 560 εκατ. ευρώ εντάσσεται επίσης η ενίσχυση του εξοπλισμού και η δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής - συναρμολόγησης προϊόντων μολύβδου-οξέος και προϊόντων ιόντων λιθίου στην Ξάνθη και η επέκταση των εργοστασίων συναρμολόγησης στην Ιταλία και τις ΗΠΑ.  Οι αρχικές επενδύσεις είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, αφορά στην ενίσχυση του υπάρχοντος εξοπλισμού στο εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ξάνθη με υπερσύγχρονα αυτόματα μηχανήματα και στην επέκταση των εργοστασίων συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας και τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία με στόχο να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της στο εξωτερικό αναμένεται να κατευθύνει ένα σημαντικό ποσό επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στο εξωτερικό, καθώς η αγορά των μπαταριών λιθίου βρίσκεται σε ανάπτυξη. Και αυτό γιατί τα mega trends της αγοράς την ευνοούν. Η πράσινη μετάβαση  και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναμένεται να αυξήσουν κατακόρυφα τη ζήτηση για μπαταρίες λιθίου τα επόμενα χρόνια.