Τα ισχυρά πορτοφόλια ποντάρουν στο εμβολιαστικό rebound της Ελλάδας

Τα ισχυρά πορτοφόλια ποντάρουν στο εμβολιαστικό rebound της Ελλάδας

Μετά την απογοητευτική εκκίνηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα και πλέον οι προβλέψεις των αναλυτών «κινδυνεύουν» να αναθεωρηθούν μόνο προς το καλύτερο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Liberal, επενδυτικοί οίκοι αναμένεται σύντομα να ενσωματώσουν στις εκτιμήσεις τους την άκρως ικανοποιητική επιτάχυνση των εμβολιασμών, τόσο για την οικονομία της Ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα. 

Το εμβολιαστικό rebound βελτιώνει πολύ τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές καθώς η ανοσία του ενήλικου πληθυσμού σε ποσοστό 50% εκτιμάται πλέον ότι θα επιτευχθεί μέσα στον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να αναμένεται η άρση των περιορισμών νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με νέους υπολογισμούς της Capital Economics, που είναι ενδεχομένως ο οίκος που παρακολουθεί στενότερα από οποιονδήποτε άλλον την κατάσταση στην Ευρώπη, ο μεγάλος στόχος της ανοσίας του ενήλικου πληθυσμού κατά 70%-80% μπορεί να επιτευχθεί προς τα τέλη Ιουλίου, φέρνοντας τουλάχιστον 2 μήνες πιο κοντά την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας, αφού αρχικά το ορόσημο αυτό είχε τοποθετηθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν τουλάχιστον με τον υφιστάμενο ρυθμό και δεν θα υπάρξουν άλλα πισωγυρίσματα. 

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η ταχύτερη άρση των περιορισμών όσο και η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα. Διότι αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι, στην πιο σημαντική περίοδο για το ελληνικό ΑΕΠ. Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο μπορούν να μετουσιωθούν σε σημαντικά υψηλότερα τουριστικά έσοδα για τη χώρα μας. 

Το βασικό σενάριο των περισσότερων αναλυτών σήμερα είναι ότι οι περιορισμοί που πλήττουν περισσότερο την οικονομία θα αρθούν πλήρως στο επόμενο δίμηνο και η οικονομική δραστηριότητα θα τονωθεί σημαντικά έως το τέλος Ιουνίου. Οι τουρίστες θα επιστρέψουν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τουριστική περίοδος του 2021 θα είναι μια «κανονική» σεζόν, στα επίπεδα του 2019, όμως τι «πράσινο πιστοποιητικό» αναμένεται να φέρει αποτελέσματα. 

Σε κάθε περίπτωση, αν το στοίχημα του Σεπτεμβρίου μεταφερθεί νωρίτερα τον Ιούλιο, η ελληνική οικονομία μπορεί να κερδίσει έως και τρεις μήνες ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την τελική οικονομική επίδοση του 2021.

Αναλυτές σήμερα συμφωνούν πως ενώ το έτος ξεκίνησε με ύφεση σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί, οι προοπτικές του β’ τριμήνου είναι πολύ καλύτερες λόγω των εμβολιασμών.

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βήμα θα γίνει στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης οι εβδομάδες που έρχονται θα φέρουν άρση αρκετών περιορισμών. Στο βασικό σενάριο της Capital Economics, η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος, 4,3% το 2022 και 2% το 2023. 

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αισθητά υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα στην τριετία, με μοναδικό «γρίφο» το 2021, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αποδειχθούν ικανές να «κρατήσουν» τον τουρισμό. 

Τα καλά μαντάτα για την Ευρωζώνη γενικότερα έρχονται από τους δείκτες PMI (ή δείκτες υπεύθυνων προμηθειών) οι οποίοι παρέχουν μία πολύ καλή εικόνα για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Με βάση νεότερα στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 53,8 μονάδες, ενώ ο PMI υπηρεσιών «δείχνει» ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020. Επομένως, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου θα είναι τρίμηνο ανάπτυξης κοντά στο 1,5%-2% που είναι μια καλή αρχή με δεδομένο ότι οι περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ για ολόκληρο τον Απρίλιο στις περισσότερες χώρες. 

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει μπροστά της ενάμιση μήνα, από τις 15 Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου, για να θέσει τις βάσεις για πολύ υψηλότερη ανάπτυξη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.