Ολοκληρώθηκε το 7ο Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, 21:34
-A +A
Ολοκληρώθηκε το 7ο Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη

Με μικρότερη συμμετοχή σ' ότι αφορά τα ξένα funds και λιγότερες συναντήσεις σε σχέση με τις προσδοκίες, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη το Road Show, το 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τη συνεργασία του Enterprise Greece.

Συμμετείχαν 60 επενδυτικά funds, 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 400 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Μάλιστα, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η διοργάνωση συνδυάστηκε με επισκέψεις στην Ουάσινγκτον και το Σικάγο στις 20-22 Ιουνίου για συναντήσεις με επιχειρηματικούς και πολιτειακούς φορείς και ομάδες επιρροής.

Στο 7 Επενδυτικό Forum στις ΗΠΑ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt.

Από πλευράς εισηγμένων, το παρών έδωσαν 23 εταιρείες που συμμετέχουν είτε στον FTSE 25 είτε στον Mid Cap του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties,

Ελληνικά Πετρέλαια, Ικτίνος, MLS, MOH, OTE, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Σ. Λαζαρίδης: Και όμως υπήρξε σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα

Ο Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: "Από το προηγούμενο Investment Forum μέχρι σήμερα η συνολική ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς βελτιώθηκε κατά περίπου 20% με καταλυτική τη συμβολή του μη τραπεζικού τομέα που σημείωσε αύξηση άνω του 40%. Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσαν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε συναλλακτική δραστηριότητα.

Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 33% ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα του 65%. Η αγορά εταιρικών ομολόγων εμπλουτίστηκε με νέες εκδόσεις.

Τέλος επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις στη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών με την ενσωμάτωση διατάξεων που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση και παρέχουν τη δυνατότητα έκδοσης νέων τίτλων και εργαλείων άντλησης κεφαλαίων".

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: "Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από το Πρόγραμμα Προσαρμογής έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξισορρόπηση, οικονομική σταθεροποίηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ευλόγως το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι αυξημένο όπως φάνηκε και από τον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών οίκων που συμμετείχαν στο 7ο Investment Forum της Νέας Υόρκης.

Η χώρα παρουσιάζει σήμερα ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών ευκαιριών και θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών με την επιμονή της στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιβεβαιώσουν την βούλησή της να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον".

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης τόνισε μεταξύ άλλων πως "η Ελλάδα μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών με νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, οι οποίες δικαιολογούν και έναν ανασχεδιασμό της επενδυτικής τους στρατηγικής. Σ αυτή την εξέλιξη ελπίζουμε να συμμετάσχουν κεφάλαια που τοποθετούνται όχι μόνο σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, αλλά και σε άμεσες ξένες επενδύσεις, συμμετέχοντας στην κεφαλαιακή ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο", ανέφερε.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας σε λίγες εβδομάδες από τα προγράμματα προσαρμογής. Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης με σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, όπως η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, επιλύοντας διπλωματικά προβλήματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο που εδραιώνουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια.

Ο κ. Αθανασίου της Enterprise Greece δήλωσε: "Στο σημερινό Forum όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα κινείται σε θετικό έδαφος σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της. Οι πολυάριθμες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα σε συνδυασμό με ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον αναμένεται να τροφοδοτήσουν το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας για μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη".

Κατά το κλείσιμο της ενημερωτικής συνάντησης ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γεώργιος Χατζηνικολάου δήλωσε: "To 7o Ετήσιο Greek Investment Forum μας έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στους Αμερικανούς επενδυτές τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχιστεί και ενταθεί, η εικόνα της Ελλάδας θα αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας".

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 15/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα