Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2nd East Mediterranean Energy Law Forum

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2nd East Mediterranean Energy Law Forum

Οι τελευταίες εξελίξεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η σημασία του ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το πλαίσιο για την ασφάλεια των υπεράκτιων επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και το νομικό πλαίσιο της «Καθαρής Ενέργειας» ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο 2nd East Mediterranean Energy Law Forum.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος και δημοσιογράφος, είχε τον συντονισμό του συνεδρίου.

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη σύγκλιση των τεχνικοοικονομικών - γεωπολιτικών δεικτών. Υπογράμμισε, ότι πρόσφατα έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις αερίων στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ανέφερε τη βελτίωση των τεχνολογιών γεώτρησης βαθιάς και υπέρμετρης εμβέλειας και το νέο μοντέλο εκμετάλλευσης πετρελαίου που έχει προστεθεί στη Μεσόγειο από το 2015.

Η κα Μαρία Ματζάκου, Δικηγόρος, LLM, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), αναφέρθηκε στο πλαίσιο του κανονισμού για την ασφάλεια στην υπεράκτια ζώνη της Ελλάδας. Ανέπτυξε τις ευθύνες και το εξωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΔΕΥ ως Αρμόδια Αρχή. Επίσης παρουσίασε τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες της ΕΔΕΥ, καθώς και τις σχετικές συμφωνίες συνεργασίας.

Στη συνέχεια, η κα Ντορίνα Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Δ/ντρια  Νομικής Υποστήριξης Διεθνών Δραστηριοτήτων & Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές του νομικού καθεστώτος στην εξερεύνηση και παραγωγή στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα ορόσημα του νομικού καθεστώτος και των συμβάσεων νέας εποχής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «ο νόμος περί υδρογονανθράκων πρέπει να ενημερωθεί σύμφωνα με τις συμφωνίες μίσθωσης που εξασφαλίζουν: Σύγχρονο καθεστώς, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών και νομική ασφάλεια.»

Ο κ. Αλέξανδρος Τσιρίγος, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας KLC, στην παρουσίασή του με τίτλο  «Το μέλλον του ΥΦΑ: Ευκαιρίες και Προκλήσεις» περιέγραψε την περίπτωση του ΥΦΑ στην Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο που χρησιμοποιεί το ΥΦΑ ως πολύτιμο εργαλείο» και «η γεωπολιτική είναι μια ευκαιρία για τη “διπλωματία του φυσικού αερίου” και τη σύγκλιση των εθνών».

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Πελέκανος, Senior Partner της δικηγορικής εταιρείας, Ballas-Pelecanos & Associates L.P.C, αναφέρθηκε στις μονάδες εκκαθάρισης πλωτών μονάδων αποθήκευσης και στο Project Finance. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παρουσίασε την επισκόπηση της Χρηματοδότησης Έργου και του Συμβολαίου καθώς και το κύριο νομικό πεδίο εφαρμογής.

Η κα Αλεξία Τροκούδη, Διευθύντρια Νομικής Διεύθυνσης & Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων, αναφέρθηκε στην «Πρόταση της Επιτροπής για τους Μηχανισμούς Χωροταξίας στο πλαίσιο του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας για Όλους τους Ευρωπαίους».

Παρουσίασε την «Καθαρή ενέργεια για όλους» και τη νέα πρόταση για τους μηχανισμούς Χωροταξίας. Συμπερασματικά, υπογράμμισε ότι "η πρόταση εξασφαλίζει μια συντονισμένη προσέγγιση της χωροταξίας και βρίσκεται στο στάδιο του τριμερούς διαλόγου μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Ο πέμπτος ανεπίσημος τριμερής διάλογος έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου 2018. "

 

Ο κ. Στάθης Κακούνης, Δικηγόρος, Εταίρος, στη δικηγορική εταιρεία Μεταξάς & Συνεργάτες, αναφέρθηκε στο "Νέο καθεστώς ανταγωνιστικών διαδικασιών για δημοπρασίες RES". Μεταξύ άλλων, παρουσίασε τη νέα νομοθεσία για την εφαρμογή του πακέτου για την καθαρή ενέργεια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "οι ανταγωνιστικές διαδικασίες (όσον αφορά την υποβολή προσφορών για έργα ΑΠΕ) προωθούν ένα νέο καινοτόμο περιβάλλον για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας".

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ballas-Pelecanos Law Firm, Bernitsas Law Firm, Hellenic Hydrocarbon Resources Management, KLC Law Firm, Metaxas & Associates Law Firm.