ΔΝΤ: Εγκρίθηκε επί της αρχής πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε επί της αρχής πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Την κατ' αρχήν έγκρισή του για το προληπτικό πρόγραμμα πίστωσης (Stand-By Arrangement) για την Ελλάδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ έδωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά την αποψινή του συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 ώρα Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο, αναφέρει πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα μια «κατ' αρχήν» προληπτική συμφωνία για την Ελλάδα ύψους 1,3 δισ. SDR, περίπου 1,6 δισ. ευρώ ή 1,8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, ίση με το 55% της ποσόστωσης της Ελλάδος στο Ταμείο.

Όπως είχε εξηγήσει η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, «με την Κατ' Αρχήν Έγκριση μίας συμφωνίας Stand-By, η αποδέσμευση των κονδυλίων του ΔΝΤ θα εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών και από τη λήψη εξασφαλίσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο».

Η χρηματοδότηση, δηλαδή, θα είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα μόνο αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αναλύσεις του το ΔΝΤ, θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Ch. Lagarde: Μη βιώσιμο το χρέος χωρίς ελάφρυνση - Να μειωθεί άμεσα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% "το συντομότερο δυνατό" τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, που έβγαλε "λευκό καπνό", εγκρίνοντας επί της αρχής το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως επανέλαβε, ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, δεν θα αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και συμπλήρωσε πως αναμένει σύντομα να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Ακόμη η κ. Lagarde τόνισε ότι η πρωταρχική πρόκληση για την Ελλάδα παραμένει η άρση των περιορισμών που επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος και να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση των αγορών (προϊόντων και υπηρεσιών) που εξακολουθούν να προστατεύονται, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε ειδική αναφορά και στην ΕΛΣΤΑΤ τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της "για την προστασία της αξιοπιστίας της Στατιστικής Υπηρεσίας και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της".