Αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης

Αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης

Αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ συγκαταλέγονται στα ζητήματα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όπως προκύπτει από τις εν εξελίξει τεχνικές συζητήσεις.

Ανώτατος στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) έκανε λόγο για «τέσσερα - πέντε» δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις.

Κατά πληροφορίες, τα δυο εξ αυτών είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία έχει καθυστερήσει και για την οποία οι θεσμοί έχουν δώσει προθεσμία εως τις 14 Ιουνίου στην κυβέρνηση και ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γαι τον οποιό η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρόταση της στους θεσμούς αλλά εκείνοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει.

Άλλωστε το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών θα ανοίξει τις αυριανές συζητήσεις κυβέρνησης - θεσμών που θα επικεντρωθούν στα δημοσιονομικά. Θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα του υπουργείου Υγείας, συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης και το αυριανό πρόγραμμα επαφών θα κλείσει με τα χρηματοπιστωτικά και με τις αλλαγές σε εξωδικαστικό και νόμο Κατσέλη.

Αν και κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν πως θα υπάρξει έως το Σάββατο συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει εύκολο έργο στη συνέχεια καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις 21 Ιουνίου όλα όσα θα συνομολογήσει με τους δανειστές τις επόμενες ημέρες.

Κατά πληροφορίες το ΔΝΤ τηρεί παθητική στάση στις διαβουλεύσεις και το μόνο που ζητά είναι να επιβεβαιώνει πως όσα είχε συμφωνήσει στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά έχουν γίνει.