Ολοκληρώθηκε η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ - Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για αναστροφή μεταρρυθμίσεων

Ολοκληρώθηκε η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ - Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για αναστροφή μεταρρυθμίσεων

Με προειδοποιήσεις συνοδεύεται η εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, την οποία ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής ανασκόπησης στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να καταστεί μια ισχυρή οικονομία που θα φέρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, τα 9,5 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας και τα 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει περίπου 22 μήνες των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως η εκταμίευση εγκρίθηκε καταρχήν από το διοικητικό συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών.