Ολοκληρώθηκαν στη Δυτική Κρήτη οι δράσεις των προγραμμάτων leader

Ολοκληρώθηκαν στη Δυτική Κρήτη οι δράσεις των προγραμμάτων leader

Με υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας σε δράσεις και έργα που αφορούν το πρόγραμμα Leader, καθώς και το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης «κλείνει» για τη Δυτική Κρήτη η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, ενώ έργα και από τα δύο προγράμματα πρόκειται να αποτελέσουν «έργα - γέφυρα» για το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Σήμερα, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά πραγματοποιήθηκε η απολογιστική συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης των έργων. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο πλαίσιο του Leader - Άξονας 4, εντάχθηκαν και προχώρησαν σε υλοποίηση 54 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά 13 ολοκληρώθηκαν πλήρως και τα υπόλοιπα 41 πιστοποιήθηκαν και πληρώθηκαν μερικώς και έχουν μεταφερθεί αυτομάτως για ολοκλήρωση και αποπληρωμή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - Άξονας 3, εντάχθηκαν και προχώρησαν σε υλοποίηση 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2 ολοκληρώθηκαν πλήρως και τα υπόλοιπα 13 πιστοποιήθηκαν και πληρώθηκαν μερικώς και έχουν μεταφερθεί αυτομάτως για ολοκλήρωση και αποπληρωμή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τα δύο προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Τα ιδιωτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν σε ποσοστό 50% αφορούσαν σε χρηματοδοτήσεις μονάδων μεταποίησης, ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς χώρων εστίασης και αναψυχής, υποδομών διανυκτέρευσης μικρής δυναμικότητας.

Τα δημόσια έργα που χρηματοδοτήθηκαν σε ποσοστό 100% αφορούσαν σε έργα υποδομής μικρής κλίμακας (μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων), κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, χώρους άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, έργα προστασίας περιβάλλοντος, βελτιώσεις και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων.

Την ικανοποίηση του για την υψηλή απορροφητικότητα των δύο προγραμμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης των Προγραμμάτων Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, επισημαίνοντας ότι οι αποπληρωμές των έργων έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό και εντός των προθεσμιών και μάλιστα, όπως είπε, σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.

Την ικανοποίηση του για την υλοποίηση των έργων που είχαν ενταχθεί καθώς και για το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μεταφέρονται στη νέα προγραμματική περίοδο εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ