Όλοι οι δρόμοι... οδηγούν στη MIG

Όλοι οι δρόμοι... οδηγούν στη MIG

 

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Ημέρες... MIG θα γράψει το επιχειρηματικό ημερολόγιο, αρκετές φορές στο διάστημα διάστημα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς ο επιχειρηματικός όμιλος που είχε ιδρύσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος και σήμερα ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του και γίνεται αποδέκτης προτάσεων σε ένα παιχνίδι που θεωρείται ότι τώρα ανοίγει.

Στον απόηχο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από επενδυτικά funds για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, η MIG παράλληλα, δέχθηκε νέα πρόταση για την εξαγορά της Vivartia, η οποία ανεβάζει το θερμόμετρο των εξελίξεων. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και ο όμιλος θα πρέπει να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 228,8 εκατ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως επιλέξει και τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταβάλει. Διαδικασία που εν πολλοίς θα καθορίσει και τις αποφάσεις του, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες προτάσεις, από διάφορες πλευρές, είτε για τη MIG είτε για θυγατρικές της.

Η απομόχλευση του δανεισμού της MIG (ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, που μειώθηκε στα 1,45 μετά την πώληση του Υγεία) είναι μία στρατηγική επιλογή όχι μόνο του ίδιου ομίλου, αλλά και του βασικού μετόχου, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ασκεί άμεσο έλεγχο στο 31% της εταιρείας. Ο μεγαλομέτοχος επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή του στον όμιλο, ο οποίος με τη σειρά του επιχειρεί να βελτιώσει τα μεγέθη και την χρηματοοικονομική του σταθερότητα, τόσο μέσω της μείωσης του δανεισμού, όσο και μέσω πώλησης επιμέρους δραστηριοτήτων (όπως συνέβη με το Υγεία) με όρους, όμως που θέτει ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η MIG από το καλοκαίρι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τα funds Farallon Capital και Oak Hill Advisors (μετέχουν σε κοινό σχήμα με μερίδια 66,6% και 33,3% αντιστοίχως) για τη χρηματοδότηση της εταιρείας μέσω νέου ομολογιακού δανείου που κατά πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ. Το δάνειο μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τις δύο σημαντικές υποχρεώσεις τις MIG που λήγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν το δάνειο 142 εκατ. ευρώ που κατέχει το Fortress (σ.σ. πρόκειται για το υπόλοιπο του ομολογιακού ύψους 150 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει το 2016 η MIG με τη Eurobank το 2016 και μεταβιβάστηκε στο αμερικανικό fund) και μέρος ή και το σύνολο του δανειου της Πειραιώς, με ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. Ευρώ (σ.σ. Πρόκειται για δάνειο 115 εκατ. Ευρώ που είχε συναφθεί το 2015).

Σημειώνεται ότι και τα δύο δάνεια έχουν εξασφαλίσεις μετοχές της MIG και των θυγατρικών της. Το δάνειο της Fortress έχει ως εξασφάλιση το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia, ενώ αυτό της Πειραιώς τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αγορά το νέο ομολογιακό τοποθετείται σε επίπεδο 228 εκατ. και άνω, ώστε να μπορεί να καλύψει και επιπλέον δανεισμό, αποδεσμεύοντας και τις μετοχές.

Με τη διαδικασία αυτή να βρίσκεται σε τελική φάση, το τσεχικό fund EMMA Capital, επιχείρησε να μπει “σφήνα” στη διαδικασία αυτή, υποβάλλοντας μια μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου της Vivartia. Το fund του δισεκατομμυριούχου Ίρζι Σμετς, που είχε πρωτοστατήσει στον σχηματισμό της EMMA Delta, για την εξαγορά του ΟΠΑΠ (και ο οποίος αποχώρησε προ μηνών από την κοινοπραξία) εμφανίζεται να προσφέρει ένα deal συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτό, μετά την αφαίρεση του χρέους του ομίλου, θα καταβληθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ μετρητά για τον όμιλο τροφίμων. Με δεδομένο ότι η Πειραιώς κατέχει το 7,9% της Vivartia και η MIG το υπόλοιπο 92,1%, η πρόταση της EMMA “δίνει” περί τα 185 εκατ. ευρώ στη MIG και 15 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, έχοντας προηγουμένως αναλάβει και το δανεισμό της Vivartia- 430 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2018.

Η “λογική” της προσφοράς της EMMA σημειώνει ότι με αυτήν, η MIG μπορεί -πέραν της διαγραφής των δανείων της Vivartia- να αποπληρώσει το ομολογιακό του Fortress και να διατηρήσει τις μετοχικές της θέσεις στις άλλες θυγατρικές και κυρίως στην Attica.

Η πρόταση του ΕΜΜΑ, δεν έπεσε ως “κεραυνός εν αιθρία”, αφού το ενδιαφέρον του για τη Vivartia χρονολογείται απο την περίοδο 2016-2017. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ωστόσο, οι σχετικες διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν, οδηγώντας τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο να επανέλθει, επιλέγοντας αυτή τη φορά να δημοσιοποιήσει την προσφορά του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες για τη Vivartia (ολόκληρη ή τμήματά της έχουν εκδηλώσει ή σκοπεύουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικά σχήματα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο το επόμενο διάστημα. Η Vivartia έχει στον έλεγχό της σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και εστίασης, όπως η ΔΕΛΤΑ, η Μπαρμπαστάθης, τα Everest, τα Flocafe κλπ.

Η μη δεσμευτική προσφορά του ΕΜΜΑ είναι βέβαια μη συγκρίσιμη με τη διαδικασία για το ομολογιακό δάνειο και ακόμη δεν είναι γνωστό αν και πως θα συνεκτιμηθεί από την Πειραιώς. Χθες, πάντως η MIG αν και επιβεβαίωσε την ύπαρξή της ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις καθώς βρίσκεται στην διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με δημοσιεύματα του Τύπου, η "MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" επιβεβαιώνει ότι υπήρξε αποδέκτης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπό όρους από την "EMMA CAPITAL LIMITED" για την εξαγορά έως και του συνόλου του ποσοστού συμμετοχής της (92,1%) στη "VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.". Η Εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει την ενδιαφερόμενη ότι δεν είναι σε θέση κατά το τρέχον διάστημα να εισέλθει σε συζητήσεις για το περιεχόμενο της ως άνω μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει στο επενδυτικό κοινό (1.8. και 8.8.2019), ευρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με επενδυτικά κεφάλαια, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες για τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου».

Σε κάθε περίπτωση, το ερχόμενο διάστημα θα είναι εξόχως ενδιαφέρον για τη MIG. Επίσημα το πρώτο βήμα θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται (ως καταληκτική ημερομηνία) η προσφορά των Farallon-OakHill για την αναχρηματοδότηση των δανείων της MIG τα οποία λήγουν ένα μήνα αργότερα.

Στο ευρύτερο “παιχνίδια” για τη MIG, το επόμενο διάστημα, ρόλο θα διαδραματίσουν και οι λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα, το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης των Farallon-OakHill για την αναχρηματοδότηση, το κόστος της χρηματοδότησης για τη MIG, όπως και επίσης αν το σχήμα θα ζητήσει και συμμετοχή στις θυγατρικές. Σημειώνεται ότι το 2017 το Farallon αγόρασε ληξιπρόθεσμα δάνεια της Euromedica ύψους 200 εκατ. ευρώ αποσπώντας το 17,5% του μετοχικού κεφαλαίου της και πλέον κινείται να αναλάβει τον όμιλο των διαγνωστικών κέντρων. Πάντως σε γενικές γραμμές οι κινήσεις του Farallon χαρακτηρίζονται στην αγορά μεσοπρόθεσμες.

Μια άλλη λεπτομέρεια αφορά την κεντρική στρατηγική της MIG, η οποία εστιάζει σε ένα μείγμα μείωσης του δανεισμού με παράλληλη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση, ώστε να προχωρήσει σε πώληση θυγατρικών μέρους καλύτερος από τους σημερινούς. Για παράδειγμα το business plan της MIG προβλέπει την πώληση της Vivartia όταν τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ από περίπου 65 εκατ. ευρώ σήμερα.