Όλο το παρασκήνιο για τη σύνοδο των G7

Όλο το παρασκήνιο για τη σύνοδο των G7

Της Μαίρης Βενέτη

Στις 24 έως 26 Αυγούστου θα διεξαχθεί η σύνοδος των G7 με οικοδεσπότη τον Εμmανουέλ Μακρόν στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Τα θέματα ουκ ολίγα και καθόλου ευχάριστα. Από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, την ένταση στον Κόλπο, την κρίση του Χονγκ Κονγκ και του Κασμίρ, έως την ορατή πλέον κλιματική αλλαγή, η λεγόμενη Ομάδα των επτά περισσότερων ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο, θα πρέπει να βρει κοινό έδαφος συνεννόησης.

Όμως, όπως εύγλωττα ανάδειξε πηγή της γαλλικής προεδρίας «η εποχή που η G7 παρουσίαζε κοινό μέτωπο έχει παρέλθει, σε έναν κόσμο που σήμερα είναι κατακερματισμένος, ευμετάβλητος και όπου τα πλαίσια αναφοράς δεν έχουν πλέον την αποτελεσματικότητα που είχαν κάποτε».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, αποδεχόμενος την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι έχει αποκλεισθεί από την πρωταρχική G8 από το 2014.

Άλλη μια ιδιοτυπία είναι ότι ο Μακρόν έχει προσκαλέσει πολλούς ηγέτες χωρών που δεν συμμετέχουν στην G7, έναντι να διευκολύνει τη δημιουργία συνασπισμών των χωρών που θέλουν να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα βασικά προβλήματα.
Έτσι ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι, ο Χιλιανός Σεμπάστιαν Πινιέρα, ο Αιγύπτιος Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και πολλοί Αφρικανοί ηγέτες όπως ο Πολ Καγκαμέ (Ρουάντα) ή ο Μάκι Σαλ (Σενεγάλη).

Τα δύο επικίνδυνα θέματα

Το μεγαλύτερο ίσως διεθνές θέμα είναι η κλιματική αλλαγή, καθώς το φετινό καλοκαίρι ήταν ενδεικτικό ότι έχουν αλλάξει πολλά στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη.

Όλα τα μέλη, εκτός ενδεχομένως των ΗΠΑ, αναμένεται να δεσμευθούν για την εφαρμογή και την επιτάχυνση των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Σχετικά με τα οικονομικά θέματα όμως τα ζητήματα είναι πολλά.

Τουλάχιστον σ'ένα από αυτά, τη συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ηγέτες ειναι πιθανόν να επικυρώσουν την πρόοδο που καταγράφηκε στα μέσα του Ιουλίου.

Ή μήπως πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα ο Πρόεδρος Τραμπ θα προκαλέσει ευρείες συζητήσεις με φορτισμένο μάλιστα κλίμα;

Ήδη από τις 27 Ιουλίου ο Ντοναλντ Τραμπ απείλησε να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά –οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η μεγαλύτερη ενιαία αγορά εξαγωγών γαλλικού οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία αποτελούν και το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Γαλλίας μετά την αεροδιαστημική-σε αντίποινα της πρόσφατης πρότασης της Γαλλίας να επιβάλει φόρο 3% σε διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες με παγκόσμια έσοδα τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και ψηφιακές πωλήσεις 25 εκατ. στη Γαλλία.

Ο γαλλικός ψηφιακός φόρος θεωρήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο ως «μία απότομη απόκλιση» από τους καθιερωμένους φορολογικούς κανόνες, με στόχο συγκεκριμένες αμερικανικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν θα προσέλθει στη σύνοδο με τις καλύτερες διαθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ν' αναλάβει δράση σε σχέση με τ'αντίποινα στη Γαλλία ακόμη και στις 26 Αυγούστου, που είναι η μέρα που ολοκληρώνονται οι εργασίες των G7. Τυχαίο;

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.