Ολική ανατροπή στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων!

Ολική ανατροπή στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων!

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το μπαλάκι των ιδιωτικοποιήσεων για το 2018 ή και αργότερα φαίνεται ότι επιχειρεί να κλωτσήσει η κυβέρνηση, δίχως να είναι σαφές αν έχει πάρει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή «βρέχει» φόρους και περικοπές, εντούτοις ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έχει «κουρευτεί» κατά… 80%, άγνωστο γιατί.

Δίχως να είναι σαφές αν το νούμερο είναι και το τελικό, εντούτοις από τα 2,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για του χρόνου στον εφαρμοστικό νόμο του Μαΐου, απέμειναν στο προσχέδιο έσοδα μόλις… 437 εκατ. ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για γενναίο «κούρεμα» ύψους 1,76 δισ. ευρώ!

Ερωτηματικό η στάση των δανειστών

Αν και πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν από το liberal.gr παρέπεμπαν για το θέμα στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), λέγοντας ότι «ήταν εκείνο που μας έδωσε το νούμερο» (σ.σ.: τα 437 εκατ. ευρώ), μένει να φανεί αν στο ψαλίδισμα έχουν συναινέσει και οι Θεσμοί.

Εφόσον πράγματι υπάρχει τέτοια συμφωνία, τότε ανατρέπεται όλο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόσο ως προς τις δημόσιες εταιρείες μέσω των οποίων αυτό επρόκειτο να επιτευχθεί, όσο και ως προς τον στόχο για έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ ως το 2018, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αφού δηλαδή φέτος τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και του χρόνου η προσδοκία μιλάει για μόλις 437 εκατ. ευρώ, τότε για να τηρηθεί ο αρχικός στόχος, θα πρέπει να επιτευχθούν έσοδα… 4 δισ. ευρώ, όλα μέσα στο 2018, οπότε και το πρόγραμμα λήγει.

Προφανώς κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο και επομένως είτε θα αναθεωρηθεί ο στόχος των 6,2 δισ. ευρώ, και μαζί του τα προς πώληση assets. Θυμίζουμε ότι ο εφαρμοστικός νόμος του περασμένου Μαΐου μιλούσε για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2016, 2,2 δισ. ευρώ για το 2017 και 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

Δύο ερμηνείες για το «κούρεμα»

Όπως και να έχει, το ψαλίδισμα των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τροφοδοτεί για μια ακόμη φορά σύγχυση αναφορικά με το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση. Και επειδή επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

1. Το ρίσκο χώρας...

Η μία ερμηνεία είναι ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν πως όσο διατηρείται το ρίσκο της χώρας και παραμένει το έλλειμμα εμπιστοσύνης, δύσκολα θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να προσελκύσει μαζικά ξένες επενδύσεις. Άρα, με βάση τα εναπομείναντα assets του ΤΑΙΠΕΔ (μεταξύ των οποίων τα ποσοστά 17% της ΔΕΗ, 65% της ΔΕΠΑ, 35% των ΕΛΠΕ, 11% της ΕΥΔΑΠ και 23% της ΕΥΑΘ), ο στόχος για έσοδα 2,2 δισ. ευρώ του χρόνου είναι ανέφικτος. Αλλά μια τέτοια παραδοχή αντικρούει την πιο βασική προσδοκία της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, αφού όλοι γνωρίζουν πως αυτό θα συμβεί μόνο μέσω προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προάγγελος των οποίων είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

2. ...και οι εσωτερικές φωνές «αντίστασης»

Η άλλη ερμηνεία σχετίζεται με την εντεινόμενη αμφισβήτηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Ενόψει της λειτουργίας του νέου Ταμείου, αλλά και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, φουντώνουν οι φωνές να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εμβληματικές κρατικές επιχειρήσεις.

Αν και μέχρι τώρα οι δανειστές εμφανίζονταν κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε «ξήλωμα» του προγράμματος, εντούτοις αυτό δεν είναι γραμμένο σε πέτρα και ακόμη και αν έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία, μπορεί απλώς να μην έχει γνωστοποιηθεί.

Προς ώρας πάντως, το μόνο επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση μεριδίων ευαίσθητων δημοσίων εταιρειών, από τα οποία και θα προέρχονταν και το μεγαλύτερο μέρος των 6,2 δισ. ευρώ, είναι το δημοσιευμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και δημοσιευμένο σε Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Το μυστήριο γύρω από το τι ακριβώς σημαίνει το «κούρεμα» στα προσδοκώμενα του χρόνου έσοδα από το ΤΑΙΠΕΔ θα βρει σύντομα απάντηση. Η πιο ασφαλής ακόμη παραμένει αναρτημένη στο ΦΕΚ με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ.