Όλα τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2020

Όλα τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2020

Με ύφεση 8,2% και μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις 3,4 δισ. ευρώ το 2020 αναμενόμενα έκλεισε στο κόκκινο. Η μάχη είχε κριθεί από πολύ νωρίς καθώς ήδη από το εξάμηνο οι ζημιές των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στα 1,1 δισ ευρώ. Στο δεύτερο… ημίχρονο της χρονιάς η άμυνα πήγε καλύτερα με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν στα 643 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά το ισοζύγιο των κερδισμένων υπερίσχυσε διαμορφώνοντας μια σχέση 60:40 υπέρ των κερδοφόρων εταιρειών.

Τα αποτελέσματα δεν είναι τελικά, αφορούν το 79% των εισηγμένων (140 εταιρείες) αλλά η εικόνα δύσκολα θα αλλάξει. Αναμένονται: Ίλυδα, Intralot, Μαθιός Πυρίμαχα, Λιβάνης, Δούρος, Dionic, Yalco, Μύλοι Κεπενού, Λάμψα, Μουζάκης, Interwood, Δρομέας, Doppler, Σπύρου και Mediterra.

Το ζητούμενο της προστασίας των ισολογισμών επετεύχθη και σε αυτό συνέβαλαν πολλές διορθωτικές κινήσεις αλλά και η συμβολή των κρατικών προγραμμάτων ενίσχυσης. Ο καθαρός δανεισμός παρουσιάζει μείωση 1% σε μια χρονιά που είχε σχετικά υψηλές διανομές μερισμάτων (1,48 δις ευρώ). Μάλιστα αν αφαιρεθούν τα διυλιστήρια η μείωση φθάνει το 4,9% το οποίο σίγουρα έχει ένα πιο σημαντικό άκουσμα και συνδέεται με εξορθολογισμό του κεφαλαίου κίνησης.

Η καλή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης οδήγησε στην υψηλή παραγωγή μετρητών (+4%) ενώ εξοικονομήσεις παρατηρήθηκαν και από την μείωση του χρηματοδοτικού κόστους μέσω της μετατροπής του δανεισμού σε μακροπρόθεσμη διάρκεια. Οι δανειακές υποχρεώσεις εμφανίζουν αύξηση 4% ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μείωση κατά 3,7%. Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί των δανείων περιλαμβάνουν τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Οι τράπεζες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτήν την εικόνα καθώς οι απομειώσεις των τιτλοποιήσεων υπερέβησαν και με το παραπάνω τα οφέλη από την ανατίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων. Η εμπροσθοβαρής επιβάρυνση με πιστωτικές προβλέψεις δεν ήταν κακή ιδέα σε μια χαμένη χρονιά της οποίας πλέον το βασικό ζητούμενο είναι ο τελικός λογαριασμός από τις αναστολές πληρωμών.

Παρά την δύσκολη συγκυρία υπήρξαν περιπτώσεις εταιρειών που όχι μόνο ανταπεξήλθαν τον καταστάσεων αλλά σημείωσαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

   Με ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών έκλεισαν ο εξής εταιρείες: Ευρωπαϊκή Πίστη, Lavipharm, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κρι – Κρι, Entersoft, E-Net, Παπουτσάνης, Performance, Παίρης, Revoil, Πλαστικά Θράκης, Elton Χημικά, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Εβροφάρμα και Βιοτέρ με τη συνδρομή μη επαναλαμβανόμενων κερδών. Είναι προφανές ότι όσες εταιρείες είχαν κόστος πωληθέντων που αφορούσε πολυμερή βρέθηκαν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση καθώς οι τιμές των πρώτων υλών υποχώρησαν αισθητά στο ξεκίνημα της χρονιάς ενώ η ζήτηση για συσκευασίες λόγω της πανδημίας εμφάνισε έντονη δυναμική σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, η πληροφορική λόγω αντικειμένου, εξαγορών και ανελαστικής ζήτησης εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις όπως και οι εταιρείες που σχετίζονται με καθαριστικά και απολυμαντικά.

Η αντίθετη πλευρά 

Στον αντίποδα με ιστορικό ρεκόρ χαμηλής επίδοσης στην τελική γραμμή βρέθηκαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, Αεροπορία Αιγαίου, Κυριακούλης, Λογισμός, ΓΕΚΕ και Ελλάκτωρ. Επισημαίνεται ότι πολλές από αυτές τις επιδόσεις αποδίδονται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, ωστόσο η μείωση του τουρισμού ήταν καταλυτική όχι μόνο σε όσες υστέρησαν εμφανίζοντας μεγάλες ζημιές αλλά και σε όσες είδαν την περίοδο της εποχικότητας των πωλήσεων τους να μειώνεται σημαντικά.

Οι εισηγμένες αφού έμαθαν να λειτουργούν το 2015 χωρίς τράπεζες έμαθαν να λειτουργούν πλέον και χωρίς καταστήματα περιορίζοντας έτσι το κόστος αδράνειας σε καταστάσεις όπου η αγορά ήταν κλειστή. Αυτό ίσως ήταν και το μεγάλο κέρδος της περυσινής περιόδου που αφορούσε την ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρονικών εφαρμογών πώλησης και προσαρμογής των δικτύων διανομής σε αυξημένο φόρτο παραδόσεων. Οι νέες πρακτικές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο εμπόριο χωρίς ωστόσο ο κλάδος των υπηρεσιών να πηγαίνει πίσω αφού πολλές διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν.

Συμπερασματικά το 2020 ήταν ένα έτος που ίσχυσε το «μη χειρόν βέλτιστον». Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις είναι όμως ικανοποιητικά για την εξασφάλιση μιας καλής συνέχειας. Και επειδή πλέον αποτελούν ιστορία θα ξεχαστούν γρήγορα. Εκτός από τα μερίσματα τα οποία δεν πήγαν και άσχημα. Για το 2020 τα μερίσματα θα διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 δις ευρώ καθώς ακόμα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από ορισμένες κερδοφόρες εταιρείες (Ιασώ, Καραμολέγκος, Πλαστικά Θράκης κλπ) κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι προοπτικές της φετινής χρονιάς 

Το 2021 ξεκινάει με μπόνους 200 μονάδες βάσης στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, εμβόλια, αυξημένες τουριστικές προκρατήσεις και τις πρώτες εισροές από τα Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Ο τραπεζικός κλάδος κοιτάζει την επόμενη ημέρα των τεστ αντοχής πατώντας γκάζι στην μείωση των κόκκινων εκθέσεων, οι κατασκευές και τα δομικά υλικά έχουν ένα υποσχόμενο ανεκτέλεστο Δημόσιων και Ιδιωτικών έργων, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός έχει την κάβα των 12 δις ευρώ επιπλέον αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκαν σε νοικοκυριά στην περίοδο Ιαν. 2020 – Φεβ. 2021, η πληροφορική έχει να περιμένει περισσότερες εισροές από Ευρωπαϊκά προγράμματα και επικαιροποιήσεις των συστημάτων.

Το 2021 έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποζημιώσει όσους έκαναν το άλμα της πίστης σε μια άκρως απαιτητική χρονιά. Η δικαίωση τους δεν είναι μακριά.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των εταιρειών:

pdf

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.