Ολ. Σολτς: Εικασίες τα περί συγχώνευσης των Deutsche Bank - Commerzbank

Ολ. Σολτς: Εικασίες τα περί συγχώνευσης των Deutsche Bank - Commerzbank

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τράπεζες αναφορικά με το μέλλον τους και χαρακτήρισε «εικασίες» τα δημοσιεύματα για συγχώνευση της Deutsche Bank και της Commerzbank.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Γερμανία θα ήθελε η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της να προχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Σολτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ποια σχέση έχουν οι εκλογές με τον τραπεζικό κλάδο και ότι πρόκειται για εικασίες τις οποίες δεν μπορεί να καταλάβει.

«Η αλήθεια είναι ότι συζητάμε την κατάσταση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στη Γερμανία, είναι καθήκον της κυβέρνησής μας», δήλωσε ο Σολτς σε εκδήλωση του Bloomberg στο Λονδίνο. «Συζητάμε για την εξέλιξη του τραπεζικού κλάδου. Συζητάμε για διάφορες τράπεζες, για την κατάστασή τους, για την ικανότητα να κάνουμε τα απαραίτητα όταν κάτι χρειάζεται να γίνει».

«Σήμερα δεν είναι μία κατάσταση όπου είναι απαραίτητο να αναφέρουμε κάτι», δήλωσε ο Σολτς.

Η Deutsche θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μαζί με τις JPMorgan, Bank of America και Citigroup. Ωστόσο, η Deutsche έχει σημαδευτεί από τρία ζημιογόνα έτη, υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αποτυχίας στις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και σκάνδαλα για ξέπλυμα χρήματος. Η Commerzbank ανήκει εν μέρει στην κυβέρνηση ύστερα από τη διάσωσή της.

«Υπάρχουν δύο τράπεζες, κάνουν τα πάντα για να έχουν αρκετά κέρδη. Συζητάμε μαζί τους την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία», ανέφερε ο Σολτς.

Ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται για να προσφέρει στήριξη στις γερμανικές εταιρίες που θέλουν να στραφούν στο εξωτερικό για εξαγωγές, δήλωσε. Είναι σημαντικό να λειτουργούν στη Γερμανία διεθνείς και εθνικές τράπεζες προκειμένου να στηρίζουν την οικονομία. «Είναι σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο για να κάνει αυτό που οι εθνικοί πρωταθλητές κάνουν και μπορούν να κάνουν».

«Ανθεκτική απέναντι στο σκληρό Brexit»

Το περιοδικό WirtschaftsWoche ανέφερε σήμερα επικαλούμενο ανώνυμη πηγή ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν για πιθανή συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζεται να συντονιστούν στο θέμα αυτό διότι μια πιθανή συγχώνευση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενέργειες από το γερμανικό κράτος οι οποίες να θεωρηθούν κρατική βοήθεια.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία διαζυγίου με την Ένωση που θα διασφαλίζει μια ομαλή και συντεταγμένη αποχώρηση.

Ο Σολτς δήλωσε ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν ακόμα ασαφές τι είδους συμφωνία Brexit θα υπάρξει ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Στο τέλος πρέπει να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Σολτς.

Πολλές από τις τράπεζες που χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως το επιχειρηματικό τους κέντρο στην Ευρώπη έχουν ανοίξει ή επεκτείνει τις μονάδες τους στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να αποφύγουν τα προβλήματα από ένα ενδεχόμενο σκληρό Brexit ή περιορισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά στο μέλλον.

«Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που θα μετακινηθούν στην ΕΕ», δήλωσε ο Σολτς αναφερόμενος στον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Βλέποντας τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτόν», δήλωσε ο Σολτς. «Θα υπάρξει ένα διαφορετικό σκηνικό… Θα υπάρχει και πάλι δραστηριότητα στο Λονδίνο και είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σκληρό Brexit».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ