Οικονομία - προσφυγικό - Brexit επί τάπητος στο G20

Οικονομία - προσφυγικό - Brexit επί τάπητος στο G20

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε σήμερα εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Οικονομία

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρώσει σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της G20.

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις όπως η ανεπαρκής αναπτυξιακή ορμή, η έλλειψη ζήτησης, η επαναλαμβανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το υποτονικό διεθνές εμπόριο και οι υποτονικές επενδύσεις, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση, επισήμανε ο κινέζος πρόεδρος. Η αναπτυξιακή ορμή που είχε φέρει το προηγούμενο κύμα τεχνολογικής προόδου εξασθενεί ενώ το τελευταίο κύμα τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης δεν έχει ακόμη πάρει μπροστά, τόνισε ο Σι.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους αλλά και να κρατήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαύλους.

«Αν δεν υφίσταται διεθνές εμπόριο, τότε δεν υπάρχουν διακρατικές επενδύσεις. Αν δεν διακινούνται εμπορεύματα και υπηρεσίες τότε υπάρχει χαμηλότερη δραστηριότητα και απασχόληση», τόνισε η κ. Λαγκάρντ αναφέρει το Bloomberg.

Τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ μοιράζεται και ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, Ρ. Αζεβέδο, χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστα τα μέτρα προστατευτισμού και τόνισε πως τα εσφαλμένα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα οδηγήσουν σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές.

Προσφυγικό

Το προσφυγικό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαφορές μεταξύ κρατών στην Ε.Ε. και έχει καταφέρει να διχάσει τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσει για το προσφυγικό την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική.    

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα πως οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη «πλησιάζουν τα όριά τους» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», διαβεβαίωσε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε. «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία (...) Μιλάμε για 60 ως 70 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κι εδώ στην Ασία».

«Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Τουσκ και κάλεσε τα μέλη της G20 --περιλαμβανομένης της Κίνας, δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο-- να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Brexit

Η οικονομία της Βρετανίας θα πληγεί ως αποτέλεσμα της απόφασης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενδείξεις στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν ότι η επίδραση του Brexit δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχε προβλεφθεί, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου υπέρ του Brexit θα πλήξει την οικονομία και τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα τους επόμενους μήνες, πριν καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει για την προστασία της οικονομίας αργότερα αυτό το χρόνο.

"Προμηνύονται δύσκολες εποχές", δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους από το Χανγκτσόου της Κίνας όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

"Έχουμε δει τα στοιχεία που δίνουν κάποια διαφορετικά μηνύματα σε σχέση με την οικονομία αυτή την στιγμή. Πιστεύω πως η αντίδραση της οικονομίας ήταν καλύτερη από όσο κάποιοι προέβλεπαν πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα προσποιηθώ ότι όλα εξελίσσονται ομαλά", τόνισε.

Κύρια επιδίωξή της κ. Μέι είναι να καταστήσει σαφές ότι η Βρετανία μπορεί να αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη στο ελεύθερο εμπόριο, αναφέρει το Bloomberg.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Bloomberg