Οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν μέτρα για τον κορονοϊό

Οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν μέτρα για τον κορονοϊό

H Ευρώπη ανησυχεί για το κορονοϊό και προχωρεί σε δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα στην οικονομία και μάλιστα σε συγκεκριμένους κλάδους που μπορούν να πληγούν όπως ο τουρισμός. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε  ποσοτικοποίηση των πρώτων επιπτώσεων του κορονοϊού σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια κάμψης όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία (κρουαζιέρα) και οι επενδύσεις μέσω του θεσμού της «Golden Visa».  

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο  προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του με στόχο να συντονισθούν οι προσπάθειες των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού. Η διευρυμένη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών "27" θα γίνει, σύμφωνα με τον Σεντένο, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4 Μαρτίου. Είναι εξαιρετικά πιθανόν οι υπουργοί να αποφασίσουν φοροελαφρύνσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν γενικότερα προβλήματα στις οικονομίες της Ευρώπης που με βάση τις προβλέψεις της κομισιόν θα παρουσιάσουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι  η χώρα μας μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από τις αποφάσεις των εταίρων στον αγώνα που κάνει για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αξιωματούχους της Ε.Ε, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει το Μαξίμου για δράσεις αντιμετώπισης σε σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που απειλούνται με διακοπή από την κινεζική ίωση. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο crash test θα είναι ο υπολογισμός των επιπτώσεων από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε περιοχές, που ήδη εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων και διευκολύνσεων για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το μοντέλο της Thomas Cook είναι αυτό που κατά βάση θα χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ, ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο καθώς ο κύκλος των δραστηριοτήτων που επηρεάζονται είναι ευρύτερος. 

Σε κάθε περίπτωση αναφέρει η ίδια πηγή ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να  επηρεάσουν το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου κάτι που σημαίνουν ότι οι όποιες δράσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτό.