Οι τρεις πυλώνες που μετασχηματίζουν τη Nova με επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Οι τρεις πυλώνες που μετασχηματίζουν τη Nova με επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Τους τρεις πυλώνες μετασχηματισμού της Nova σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία στις τηλεποικοινωνίες, τις επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει και δρομολογούνται, το ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες με συγχώνευση με τη Wind, το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κέντρου καινοτομίας United Cloud στην Ελλάδα και την ενδυνάμωση του περιεχομένου στη συνδρομητική, ανέλυσαν η CEO της United Group Victoriya Boklag και ο CEO της Nοva στην Ελλάδα Παναγιώτης Γεωργιόπουλος σε εκδήλωση της United Group.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η Victoriya Boklag στόχος της United Group (UG) είναι η μεταμόρφωση της Nova σε έναν ανταγωνιστικό παίκτη στις τηλεπικοινωνίες και στο περιεχόμενο. Ο μετασχηματισμός σηματοδοτείται από την αλλαγή ονόματος από Forthnet σε Nova και το σχέδιο της UG εξελίσσεται σε τρεις πυλώνες.

Πρώτον, στην επέκταση στις τηλεπικοινωνίες μέσω ενός operator που βασίζει το δίκτυό του σε άλλο δίκτυο (Vodafone), δεύτερον στην παραγωγή περιεχομένου για μέσα ενημέρωσης και ταινιοθήκης του ίδιου ομίλου και στην ενίσχυση της παρουσίας στο χονδρικό εμπόριο δημιουργώντας υποδομές ώστε η χώρα μας να αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε δημιουργείται και δίκτυο οπτικής ίνας και τα κεντρικά γραφεία αυτής της ενέργειας της United Group εδράζονται στη χώρα μας, με την Victoriya Boklag να αναφέρει πως «η χώρα έχει μοναδικό ταλέντο και με επενδύσεις που θα γίνουν εξελίσσεται σε ένα hub και διαμετακομιστικό κέντρο».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην πλατφόρμα ecommerce που διαθέτει ο όμιλος και λανσαρίστηκε ήδη στη Σερβία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα φτάσει στη χώρα μας. 

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, η UG ήδη έχει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο, τόσο για την εξαγορά της εταιρείας, όσο και για τον μετασχηματισμό της και την ανάληψη των χρεών της Forthnet. Ωστόσο, δρομολογούνται επενδύσεις άλλων 50 εκατ. ευρώ που αφορούν στα ανοιχτά δίκτυα νέας γενιάς και στις υποδομές, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για ενίσχυση και κατασκευή νέων υποδομών. 

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τόσο ο CEO της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, όσο και η Victoriya Boklag, σημείωσαν πως υπάρχει θέση για τέταρτο παίκτη, με την CEO του ομίλου εκτός από τη συνεργασία με τη Vodafone να επισημαίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον για συγχώνευση με την Wind. 

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απώλειας της Super League από τον ανταγωνισμό, η CEO της UG υπογράμμισε πως υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες, το ζήτημα δεν έχει κλείσει, ωστόσο τόνισε πως «θα έχουμε πολύ καλό περιεχόμενο που θα μας δώσει νέους συνδρομητές. Η Super League δεν προσέθεσε νέους συνδρομητές στην εταιρεία». 

Σχετικά με την επένδυση της UG στη χώρα μας επισημάνθηκε πως η εταιρεία βλέπει περιθώρια ανόδου στη συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας και «παρά το γεγονός πως δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε από κοντά την εταιρεία, καταλήξαμε πως έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αναπτύξουμε την εταιρεία στην Ελλάδα», όπως ανέφερε η κα.Boklag. 

Υπενθυμίζεται πως η United Group δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες για 20 περίπου χρόνια και απασχολεί 12.500 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει EBITDA περίπου 763 εκατ. ευρώ και τζίρο περίπου 2 δισ. ευρώ.