7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Οι τρεις «φυλές» φορολογουμένων που θα σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Οι τρεις «φυλές» φορολογουμένων που θα σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Το έντυπο Ε3 που θα συμπληρωθεί φέτος από τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια επαγγελματίες και επιτηδευματίες δημοσιεύτηκε. Η απόφαση που οριστικοποιεί το πώς θα αντιμετωπιστούν φέτος όσοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος, δημοσιεύτηκε και αυτή.

Μένει μόνο να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και η απόφαση με το καινούργιο Ε1 -το βασικό έντυπο της εφορίας που θα συμπληρωθεί από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους ηλεκτρονικά- και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ.

Πότε; Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα ή -το αργότερο- στις αρχές της επόμενης. Και εδώ προκύπτει το μεγάλο ερώτημα. Θα καταστεί εφικτό να υποβληθούν τα 8,9 εκατομμύρια δηλώσεις σε δύο μήνες;

Θα δεχτούν οι λογιστές θα «θυσιάσουν» τις διακοπές του Αυγούστου για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους; Ή θα υποχρεωθεί το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη διαδικασία μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις δόσεις για την πληρωμή και του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος;

Μέσα στην πανδημία, οι φορολογούμενοι έδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά όταν επρόκειτο να λάβουν κάποιο επίδομα ή κάποιο μέτρο στήριξης. Περί τις 700.000 και τις 800.000 αιτήσεις πραγματοποιούνταν σε λίγα 24ωρα διότι οι επαγγελματίες γνώριζαν ότι θα εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κάθε γύρο.

Το αντίστοιχο και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποζημιώσεις των κουρεμένων ενοικίων, το αυτό και με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Βεβαια, η φορολογική δήλωση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η ολοκλήρωση της υποβολής απαιτεί πολύ περισσότερα στοιχεία αλλά και έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας μιας ολόκληρης χρονιάς. Επίσης, άλλο είναι να δηλώνεις για να λάβεις και άλλο να δηλώνεις για να πληρώσεις.

Να όμως που φέτος, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πιέσουν (και μάλιστα ασφυκτικά) τους λογιστές τους να κάνουν τη φορολογική δήλωση και μάλιστα πριν καν μπει ο Ιούλιος. Τρεις είναι οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες που θα… βιαστούν σαν να επρόκειτο η δήλωση φορολογίας εισοδήματος να είναι… επιστρεπτέα προκαταβολή:

  1. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. Με τα μειωμένα κέρδη λόγω πανδημίας, την  εισφορά αλληλεγγύης μηδενική και την ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας που προβλέπει συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος, θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή φόρου και μάλιστα μεγάλη.
  2. Οι επίσης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που για πρώτη φορά θα δουν το εισόδημά τους να υποχωρεί κάτω από 12.000 ή τα 10.000 ευρώ. Αυτή η υποχώρηση, προφανώς αποτέλεσμα της πανδημίας, θα καταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων. Το έξτρα «λαμβάνειν» από αυτή τη διαδικασία, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.
  3. Οι επιτηδευματίες -πάνω από 50.000- που θα θελήσουν να μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Θα κληθούν να κάνουν νωρίτερα από τους υπόλοιπους τη φορολογική δήλωση προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα που μοιράζει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε φορολογικά κουπόνια.