Οι τρεις φάκελοι του Χρ. Σταϊκούρα στους θεσμούς

Οι τρεις φάκελοι του Χρ. Σταϊκούρα στους θεσμούς

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δυναμικά ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς με τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να παραδίδει τρεις φακέλους που δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ φέτος.

Συγκεκριμένα παρέδωσε στοιχεία που αφορούν:

- Πρώτον, στα κέρδη που έχουν οι ξένες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMP). Η ελληνική κυβέρνηση ζητά την αλλαγή χρήσης των κερδών και συγκεκριμένα αυτά να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις

- Δεύτερον, στα υπερπλεονάσματα ώστε να μπορούν να μεταφέρονται το επόμενο έτος και

- τρίτον, στην εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ταυτόχρονα ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να έθεσε το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στους θεσμούς αλλά και Στους συνάδελφους του τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες κάτω του 3,5% και συγκεκριμένα στα όρια του 2-2,5 % του ΑΕΠ από 2021.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν τα θέματα των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης του 2020 και του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για τις φοροελαφρύνσεις θα ανοίξουν πάλι τον Απρίλιο όταν η κυβέρνηση θα έχει μια πρώτη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και πόσο μπορεί να είναι ο δημοσιονομικός χώρους που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.