Οι τράπεζες θα πληρώσουν ακριβά το κόστος της αβεβαιότητας

Οι τράπεζες θα πληρώσουν ακριβά το κόστος της αβεβαιότητας

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η εβδομάδα θα έπρεπε να είναι «περίπατος στο πάρκο» για τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση πέρασε μια «τρίτη αξιολόγηση» χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ανακοίνωσε μέτρα κοροϊδία για τα οποία ουδείς  θεσμικός φορέας ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί σε προεκλογικό χρόνο, ενώ απόψε το βράδυ η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI ξαναβάζει τις μετοχές της  Εθνικής και της Eurobankστο στόχαστρο των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.  Η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως «εγγύηση» για τα μελλοντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας» και η προφανής απροθυμία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων , βάζουν πάλι την Ελλάδα στην κατηγορία των «αγορών υπό παρακολούθηση». Το κόστος δανεισμού της χώρα ανεβαίνει. Μαζί και τα προεξοφλητικά επιτόκια όσων δουλεύουν με ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στο Ζάππειο, ξεσήκωσαν τους αναλυτές που κάθονται πάλι στα μηχανάκια τους για να τιμολογήσουν  τον παράγοντα αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Στις τράπεζες τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Καθημερινά γίνονται γνωστές ιστορίες τραπεζικών στελεχών που αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους στη ρύθμιση κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εξαιτίας του φόβου για μελλοντικές δικαστικές ή/και πολιτικές διώξεις.

Η περιβόητη ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των κόκκινων δανειοληπτών που θα «πρασίνιζε» δεκάδες χιλιάδες «κόκκινα δάνεια» και καθυστερεί να τεθεί σε εφαρμογή. Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση και όχι οι τράπεζες που προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν το κόστος της ταχύτατης υλοποίησης και εφαρμογής, αναθέτοντάς το στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι προφανής: Τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι δεν πρέπει -σε προεκλογικό χρόνο- να αποκαλυφθεί πως η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά ελάχιστους δανειολήπτες, με πάρα πολλές προϋποθέσεις.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών λειτουργεί με δραματική βραδύτητα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της απροθυμίας των εμπλεκομένων να συμβιβαστούν, γι'' αυτό ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν βρει τον δρόμο προς τα γκισέ με μια λογική και υλοποιήσιμη πρόταση αναδιάρθρωσης των χρεών τους

Οι συστημικές Τράπεζες της χώρας, είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν γρήγορα στην τιτλοποίηση και πώληση δανείων παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές επιμένουν πως η λύση αυτή δεν είναι η καλύτερη για όλους και για όλες τις περιπτώσεις.

Την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαΐου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προσπαθήσει να πείσει τους 60 επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου που έχουν προσκληθεί στην Investors Day για το σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου στα επόμενα τρία χρόνια.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο, εκτός από την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα περιλαμβάνει κινήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά, τη βελτίωση των οργανικών εσόδων και την οριστική επάνοδο στην κερδοφορία από φέτος.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσα στις επόμενες 15 μέρες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αποδέσμευσης από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με πρώτη την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και κατόπιν τις πωλήσεις συμμετοχών της στο Ερρίκος Ντυνάν, την Αττική Οδό, την Attica Συμμετοχών και το Υγεία. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων του ομίλου Λογοθέτη για να μειωθεί η έκθεση της Τρ. Πειραιώς σε κόκκινα δάνεια.

Την ίδια στιγμή προχωρά και ο διαγωνισμός πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Amoeba) ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Στον Όμιλο Eurobank, μετά τη συγχώνευση με την Grivalia, επιταχύνονται οι εξελίξεις στην τιτλοποίηση και πώληση κόκκινων δανείων. Το χαρτοφυλάκιο Pilar με στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Cairo με επιχειρηματικά δάνεια 7,5 δισ. ευρώ είναι τα πρώτα που διατίθενται προς πώληση αυτή την εβδομάδα. Η διοίκηση της Eurobank φιλοδοξεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 10,1 δισ. ευρώ φέτος.

Αυξημένοι κατά 1,5 δισ. ευρώ είναι οι στόχοι της Alpha Bank για μείωση του επισφαλούς χαρτοφυλακίου της το 2019, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, αφού στοχεύει σε μείωση 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% θα αφορά πωλήσεις και τιτλοποιήσεις.

Οι τράπεζες τρέχουν να πουλήσουν τώρα, για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες που δημιουργεί η αναβλητικότητα και οι καθυστερήσεις στα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της χώρας. 

Το κόστος αυτής της βιασύνης θα φανεί αρκετούς μήνες αργότερα, όταν οι πολιτικές εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί….