Oι τράπεζες πουλάνε τα ασημικά τους για να καλύψουν τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις

Oι τράπεζες πουλάνε τα ασημικά τους για να καλύψουν τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις

Μετά την πώληση των θυγατρικών εταιρειών σειρά έχουν οι «πιστωτικές κάρτες». Ο λόγος αφορά όχι προφανώς το «πλαστικό χρήμα» με τη φυσική τους μορφή, αλλά την αρκετά προσοδοφόρο δραστηριότητα που συνδέεται με την εκκαθάριση των συναλλαγών από τα σημεία πώλησης (τα λεγόμενα μηχανάκια) POS.

Eτσι απο ό,τι φαίνεται σε «νέα μόδα» τείνει να εξελιχθεί η πώληση του κλάδου εκκαθάρισης των συναλλαγών από τις κάρτες σε μία προσπάθεια των τραπεζών να ενισχύουν τα κεφάλαια τους με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους μετόχους τους. Οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων οι οποίες διαβρώνουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα πρόκειται να αυξηθούν ενόψει του ΗΡΑΚΛΗ 2, αναγκάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών προσφεύγουν σε «εφευρετικές λύσεις». Η αρχή έγινε με την Τράπεζα Πειραιώς ενώ σειρά φαίνεται να παίρνει η Eurobank.


H πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο καθώς εδώ και αρκετούς μήνες τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS). Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες που είχαν εκφράσει αρχικώς ενδιαφέρον προβάδισμα φέρεται να έχει η Εuronet και να ακολουθεί η Nexi.

H Tράπεζα Πειραιώς είχε ξεκινήσει τον σχετικό διαγωνισμό τον περασμένο Νοέμβριο, με κατάθεση τριών ενδεικτικών προσφορών, ενώ τον Ιανουάριου κατατέθηκαν οι δεσμευτικές, με τους ομίλους Nexi και Euronet να αποτελούν, σύμφωνα με την αγορά, τα φαβορί για την απόκτηση του κλάδου.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι από την πώληση της δραστηριότητας θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος υψηλότερο των 250 εκατ. ευρώ καθώς πέρσι συνεισέφερε στα προ προβλέψεων κέρδη της Πειραιώς περίπου 20 εκατ. ευρώ.Η Πειραιώς έχει μερίδιο αγοράς περίπου 20% στις συναλλαγές μέσω POS, διαθέτοντας 170.000 συνεργασίες και πραγματοποιώντας όγκο συναλλαγών της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Οι όροι της πώλησης προβλέπουν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την αποκλειστικότητα στους πελάτες της και επιπλέον θα παραμείνει δίκτυο διανομής, πουλώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του παρόχου POS.

Ο ιταλικός όμιλος πληρωμών Nexi, μετά την εισαγωγή του στο Borsa Italiana, έχει προχωρήσει σε σημαντική επέκταση, μέσω εξαγορών (Nets, Sia κ.ά.), ενώ η Euronet αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους δικτύου ATM παγκοσμίως, διαθέτοντας παρουσία σε 18 χώρες στην Ευρώπη.

Τα χνάρια της Πειραιώς φαίνεται ότι θέλει να ακολουθήσει και η Eurobank.

Oπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φ. Καραβίας στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους θεσμικούς επενδυτές, εντός της χρονιάς θα προχωρήσει σε πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS καθώς και σε συνθετική τιτλοποίηση με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαιακών της δεικτών κατά 100 μονάδες βάσης.

Με την κίνηση αυτή η Eurobank, επιδιώκει να αξιοποιήσει την πανευρωπαϊκή τάση απόσυρσης των τραπεζών από τέτοιου είδους δραστηριότητες και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Ο κλάδος εκκαθάρισης συναλλαγών από POS της Eurobank συνεισφέρει στην προ προβλέψεων κερδοφορία περίπου 20 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας περίπου αντίστοιχο μέγεθος με αυτόν της Πειραιώς. Υπό το παραπάνω πρίσμα, θα μπορούσε να πωληθεί με τίμημα υψηλότερο των 250 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα, η Eurobank, όπως και η Πειραιώς, θα διατηρήσει την αποκλειστικότητα του πελατολογίου της και θα παραμείνει δίκτυο διανομής.

Για τη φετινή χρονιά, η Eurobank προγραμματίζε ακόμη τιτλοποίηση δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ (project Mexico), μέσω της οποίας θα μειώσει το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια από τα moratoria ύψους 0,9 δισ. ευρώ. Έτσι, στο τέλος του 2021, εκτιμάται ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ και ο σχετικός δείκτης (NPE ratio) στο 9%.

Η τιτλοποίηση Mexico εκτιμάται ότι θα έχει επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 50μονάδες βάσης, με την διοίκηση να σημειώνει ότι η επίπτωση σε όρους fully loaded Basel 3 θα περιορισθεί στις 25 μ.β.

ΧΡ.ΖΙΩΤΗΣ