Οι τιμές της σόγιας θα κρίνουν πολλά ενώ το trade μπορεί να κρύβει εκπλήξεις

Οι τιμές της σόγιας θα κρίνουν πολλά ενώ το trade μπορεί να κρύβει εκπλήξεις

Της Μαίρης Βενέτη

Οι Αμερικανοί αγρότες και ειδικά οι παραγωγοί σόγιας, έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές έχουν μετατοπιστεί στις αγορές της Λατινικής Αμερικής για να προμηθευτούν γεωργικά προϊόντα και να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης.

Να υπενθυμίσουμε  ότι οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας στην Κίνα κατέρρευσαν από το α' εξάμηνο του 2019, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, ενώ έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα άλλωστε η ναυλαγορά των Panamaxes και των Supramaxes.

Παρά τη φημολογούμενη πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ενόψει της επικείμενης ΦΑΣΗΣ 1, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εννιαμήνου του 2019, οι εξαγωγές σόγιας από ΗΠΑ είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, εξέλιξη που μεταφράστηκε άλλωστε και σε λιγότερες φορτώσεις από 90 Panamaxes χωρητικότητας 75.000 τόνων έκαστο σύμφωνα με την BIMCO.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας οφείλεται εμφανώς στην απώλεια του μεγαλύτερου εισαγωγέα σόγιας στον κόσμο, την Κίνα, η οποία καταλαμβάνει το 60% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Αλλά και στις εξαγωγές καλαμποκιού, οι ΗΠΑ παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα, με τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 44, 3% το α'' εννιάμηνο του 2019, ήτοι 234 λιγότερες φορτώσεις από Panamaxes.

Αντιθέτως, καλύτερη είναι η εικόνα για τις εξαγωγές καλαμποκιού από την Αργεντινή και τη Βραζιλία, καθώς η μεν πρώτη εμφανίζει αυξημένες εξαγωγές κατά 48,7% το πρώτο δεκάμηνο, ενώ η αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών καλαμποκιού από τη δεύτερη αγγίζει το εντυπωσιακό 123,8%, καθώς η πολιτική του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ευνοεί την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου και την επέκταση των καλλιεργειών.

Συνεπώς, οι δύο χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν λάβει ένα σημαντικό μερίδιο των αμερικανικών αγροτικών εξαγωγών που παραδοσιακά αποτελούσαν για τα συγκεκριμένα προϊόντα, το 1/3 των εισαγωγών της Κίνας.

Ο ουσιαστικός λόγος αυτής της μικρής ανάλυσης είναι να κατανοήσουμε απόλυτα το πόσο σημαντική παράμετρος είναι οι εξαγωγές σόγιας και καλαμποκιού, όχι μόνο για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών, αλλά ακόμα και για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Εν ολίγοις, η ψήφος των αγροτικών Πολιτειών -που κατά πολλούς αναλυτές είναι και αυτή που θα κρίνει και την έκβαση των εκλογών του 2020-περνάει μέσα από τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που έχουν πληγεί από το καθεστώς κυρώσεων που επέβαλε ο Ντόναλτ Τραμπ στην Κίνα και το αντίστροφο.

Το γεγονός αυτό έχει γίνει απόλυτα κατανοητό από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ειδικά μετά από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε αγροτοπαραγωγούς Πολιτείες των ΗΠΑ, που παρά την υποστήριξη προς το πρόσωπο του στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το κλίμα πλέον έχει αλλάξει άρδην.

Ειδικά οι αγρότες στις μεσοδυτικές Πολιτείες έχουν πληγεί ιδιαίτερα όχι μόνο από τους δασμούς μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες, που έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό την παραγωγή τους με αποτέλεσμα την μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα να έχουν απόλυτη βάση τα χτεσινά δημοσιεύματα ανεξάρτητων ειδησιογραφικών πρακτορείων της Κίνας που υποστήριξαν ότι η βασική παράμετρος από πλευράς των ΗΠΑ έναντι να υπογραφεί η Φάση 1 και να ανασταλούν οι δασμοί της 15ης Δεκεμβρίου, είναι η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Για πολλούς αναλυτές μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Τραμπ παρά τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στο Πεκίνο, να κάνει στροφή 180 μοιρών υποστηρίζοντας τις εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη μία φορά την πολύτιμη ψήφο των αγροτοπαραγωγών Πολιτειών, που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του κατά την προηγούμενη προεδρική αναμέτρηση.

Η στήλη δεν αποκλείει η στροφή του Αμερικανού Προέδρου να γίνει ακόμα και πριν τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα τον Φεβρουάριο στην Αϊόβα, έναντι μια θετικότερη διαμόρφωση των τιμών της σόγιας για τους Κινέζους εισαγωγείς μέσω της άρσης των δασμών πάνω στο προϊόν, να μετατοπίσει υπέρ του τη γνώμη των ψηφοφόρων.

AP Photo/Charlie Riedel

*Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.