Οι συντάξεις θα κριθούν… μετά τις εκλογές…

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02 - Τελευταία ενημέρωση: 12:01
-A +A
Οι συντάξεις θα κριθούν… μετά τις εκλογές…

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όπως για παράδειγμα ουδόλως τυχαία είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει τις οικονομικού περιεχομένου επαφές του, στη Νέα Υόρκη, χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Δημήτρη Λιάκο.

Για το «καυτό θέμα των συντάξεων», η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Η Κομισιόν παριστάνει τον καλόβουλο μεσολαβητή. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που τελικά θα πάρουν την απόφαση, είναι πολύ απασχολημένοι με τα προβλήματα των δικών τους ψηφοφόρων.

Για καθαρά λόγους εντυπώσεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού για 2019 που να μην περιλαμβάνει την ψηφισμένη και προγραμματισμένη περικοπή των συντάξεων.

Η κυβέρνηση; Όχι ακριβώς.

Άλλες οι βουλές του Μεγάρου Μαξίμου κι άλλες οι υποχρεώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Υπουργός που μας εκπροσωπεί στο Eurogroup, δεν θέλει να εκτεθεί με μια μονομερή ενέργεια χωρίς την έγκριση των ομολόγων του.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιθέτως, επιδιώκει να εντυπωσιάσει τους ιθαγενείς με «καθρεφτάκια ασάφειας» και «πολιτικούς λεονταρισμούς» που καλλιεργούν το έδαφος για μια «ρήξη» με τους δανειστές, η οποία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό θα αποτελέσει ιδανική αφορμή για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση, το μέτρο περικοπής των συντάξεων δεν είναι δημοσιονομικό. Γι’ αυτό άλλωστε το «όφελος» από την περικοπή των συντάξεων «ισοσκελίσθηκε» με το περιβόητο πακέτο των κοινωνικών αντίμετρων.

Επίσης το παραμύθι του «πλεονασματικού ΕΦΚΑ» δεν φαίνεται να πείθει τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που ενημερώθηκαν από τους «θεσμούς».

Εφόσον ο ΕΦΚΑ οφείλει στους συνταξιούχους, συντάξεις, επιδόματα κι εφάπαξ δεν μπορεί να βαυκαλίζεται με το εικονικό πλεόνασμά του.

Η διαδικασία λοιπόν είναι πλέον ξεκάθαρη. Πρώτα θα κατατεθεί προς έγκριση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 15 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα εκδώσει την έκθεσή της επί των προϋπολογισμών και κατόπιν, πολύ αργότερα, στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πάρουν αποφάσεις όχι μόνον με τεχνοκρατικά αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια ανάλογα με τους ειδικούς συσχετισμούς θα έχουν διαμορφωθεί στην εσωτερική πολιτική τους σκηνή…

Το πολιτικό παζάρι έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων. Δεν απολαμβάνει όμως της εμπιστοσύνης των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου.

Γι’ αυτό λοιπόν ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε με τον «υπάκουο» Γιώργο Χουλιαράκη και τον «ανερχόμενο πολιτικό αστέρα στα οικονομικά» τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- θα αναλάβει και την ευθύνη του τραπεζικού μας συστήματος…

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα