Οι ρωσικές τράπεζες και τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν στο στόχαστρο νέων αμερικανικών κυρώσεων

Οι ρωσικές τράπεζες και τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν στο στόχαστρο νέων αμερικανικών κυρώσεων

Να δεσμευθούν οι λογαριασμοί σε δολάρια που έχουν οι ρωσικές τράπεζες στις ΗΠΑ, να βρεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν ανά τον κόσμο, και να αναγνωρισθεί η Ρωσία ως κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, προτείνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Γερουσία.

Την αποκάλυψη έκανε σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, δημοσιεύοντας μάλιστα το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο έχει τον σύντομο τίτλο «Νόμος για την προστασία της αμερικανικής ασφάλειας από την επιθετικότητα του Κρεμλίνου».

Αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο συνέταξε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, αποτελούν προτροπές προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ να επιδέιξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, αλλά και να δημιουργήσει ένα «συντονιστικό γραφείο για τις κυρώσεις» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε, μεν, την περασμένη Τετάρτη αλλά επειδή πρέπει να μελετηθεί ένα μεγάλος όγκος πληροφοριών δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι γερουσιαστές στην αρχή του κειμένου ζητούν από τον Τραμπ να μην επιτρέψει παρεμβάσεις της Ρωσίας σε δραστηριότητες αμερικανικών κρατικών οργανισμών. Η δεύτερη προτροπή των αμερικανών γερουσιαστών είναι να ζητηθεί δημόσια από την ρωσική κυβέρνηση να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία. Στην παράγραφο αυτή ζητείται από την Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει τις αποσχιστικές δυνάμεις στη Γεωργία και τη Μολδαβία και να σταματήσει να υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρεται λεπτομερώς κα στο πλέον οδυνηρό μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την Ρωσία και δεν είναι άλλο από το οικονομικό. Στο μέρος αυτό του νομοσχεδίου προτείνεται να απαγορευθούν οι συναλλαγές στις ΗΠΑ ( και η δέσμευση των λογαριασμών) επτά ρωσικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι Sberbank,VTB, VneshekonomBank, PromsviazBank. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω τράπεζες δεν θα μπορούν να έχουν κανονικούς λογαριασμούς σε δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες.

Η εφημερίδα Kommersant, επισημαίνει ότι αυτό είναι ακριβώς που φοβούνται περισσότερο οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Ρωσίας. Εκτός των άλλων το κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπει στην ουσία απαγόρευση συναλλαγών που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, αλλά αφορούν την έκδοση νέων ομολόγων, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή μιας τέτοια απαγόρευσης.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί γερουσιαστές στο νομοσχέδιο που κατέθεσαν περιγράφουν τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι μπορούν να αναγκάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά τις κυρώσεις. Προτείνουν μάλιστα, εντός 60 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου να ανανεωθεί «ο κατάλογος του Κρεμλίνου» και να ξεκινήσει η έρευνα για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το νομοσχέδιο για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις αποδυναμώνει το ρούβλι

Αισθητή υπήρξε σήμερα η εξασθένηση του ρουβλίου στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Στις 13:40 ώρα Μόσχας η ισοτιμία του δολαρίου είχε ενισχυθεί κατά 1,15 ρούβλι , φθάνοντας τα 64,6 ρούβλια, σημειώνοντας έτσι την μέγιστη τιμή από το 2016 στο κλείσιμο των συναλλαγών. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,36 ρούβλιφθάνοντας τα 74,93 ρούβλια, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, το όριο των 74 ρουβλίων.

Τις βασικές πιέσεις στο ρούβλι άσκησαν οι ανακοινώσεις που έγιναν για τις επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις, δηλώνει η αναλύτρια της χρηματιστηριακής «Alpha capital» Ντάρια Ζελάνοβα, επισημαίνοντας ότι επειδή το καλοκαίρι η αγορά είναι πεσμένη, την ισοτιμία επηρεάζουν οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται. Αλλά και ο αναλυτής της εταιρείας BKC Σεργκέι Σουβόροφ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο τνν αμερικανών γερουσιαστών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις υπήρξε σημαντικός παράγοντας, καθώς αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις θα θίξουν τόσο τον ενεργειακό τομέα και τις συναλλαγές που σχετίζονται με τον δημόσιο χρέος, όσο και τις ρωσικές κρατικές τράπεζες.