Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της Mytilineos στον δρόμο για τον στόχο των 400 εκατ. ευρώ

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της Mytilineos στον δρόμο για τον στόχο των 400 εκατ. ευρώ

Για όσους παρακολουθούν χρόνια την Mytilineos, τα σημερινά αποτελέσματα γ' τριμήνου δεν είναι παρά μια φωτογραφία της στιγμής. Ικανοποιητική εικόνα κερδοφορίας τηρουμένων και των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς, και αναμενόμενα ο πρώτος λόγος στην ενέργεια ως προς τη συνεισφορά των κερδών έχοντας την συνδρομή των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας, την αύξηση της δυναμικότητας στις ΑΠΕ και τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου που μείωσαν αισθητά το κόστος παραγωγής. Αυτό, ωστόσο, που μετράει περισσότερο είναι η συνέχεια, η οποία αναμένεται αρκετά πιο ενδιαφέρουσα για την Mytilineos λόγω των εξελίξεων που έχει μπροστά της.

Έως το τέλος της χρονιάς ο όμιλος θα επαναδιαπραγματευτεί την σύμβαση παροχής ρεύματος με την ΔΕΗ για το Αλουμίνιο της Ελλάδας. Η προηγούμενη διάρκεια της σύμβασης ήταν 4 ½ χρόνια ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν θα επαναληφθεί για ίδιο χρονικό διάστημα καθώς ο όμιλος θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου 826ΜW από τις αρχές του 2022. Επίσης, η σύμβαση που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου προέβλεπε ρήτρα τιμής βασισμένη στις τιμές του LME (1,25 ευρώ/MWh για βήμα 100$/tn πάνω από τα $1.800/tn σε ετήσια βάση) και μένει να φανεί αν στο νέο συμβόλαιο θα υπάρχει ανάλογος όρος.

Το δεύτερο μέτωπο στο Αλουμίνιο αφορά την παροχή βωξίτη από την Imerys/Ελμίν Βωξίτες (770 χιλ. μετρικούς τόνους ετησίως), μια υπόθεση η οποία έχει πάει σε διαιτησία μετά την λήξη της μακροπρόθεσμης συμφωνίας για την παροχή βωξίτη προς την ΑτΕ. Η υπόθεση με την ΕΛΜΙΝ βρίσκεται στην ολομέλεια της Επιτροπής ανταγωνισμού και η συζήτηση ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου με τις ακροάσεις των ενδιαφερομένων μελών να ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο. Τέλος, στον τομέα της Μεταλλουργίας εκτός από τον μόνιμο προσανατολισμό της μείωσης κόστους (τέταρτο πρόγραμμα μείωσης κόστους με 35 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενες εξοικονομήσεις έως το τέλος του 2021), οι μεσοπρόθεσμοι ποιοτικοί στόχοι βάζουν πλέον στην εικόνα την παραγωγή προϊόντος με χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα το λεγόμενο «πράσινο αλουμίνιο» το οποίο σταδιακά αποκτά οπαδούς στην μεταποίηση, στόχος ο οποίος προβλέπει μείωση των εκπομπών διοξειδίου με λιγότερους από 4 τόνους διοξειδίου ανά τόνο αλουμινίου.

Στροφή σε κατασκευές και φωτοβολταϊκά

Η είσοδος του ομίλου σε κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα (ανάδοχος στο Άκτιο- Αμβρακία) σηματοδοτεί μια στροφή στο αντικείμενο του EPC το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκονταν σε στασιμότητα μετά τις δυσκολίες για διαφορετικούς λόγους σε Συρία, Λιβύη και Γκάνα. Η στροφή αυτή συνεπικουρείται και από την ένταση στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για λογαριασμό τρίτων με την εταιρεία να κάνει λόγο για ανεκτέλεστο που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Ήδη μέσα στο 2020 έχουν παραδοθεί έργα ύψους 520MW με το πλάνο να προβλέπει την παράδοση άλλων 1.500 ΜW σε βάθος διετίας. Στις ανανεώσιμες πηγές ο όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ 222 MW και υπό κατασκευή άλλα 43MW με ορίζοντα παράδοσης το τέλος του 2021.

Κερασάκι στην τούρτα οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, ένα σπορ στο οποίο ο όμιλος έχει υποσχεθεί σύντομα να δείξει αποτέλεσμα καθώς διατηρεί μια ισχυρή θετική παράδοση: ΜΕΤΚΑ, Sometra, Αλουμίνιο της Ελλάδος, Δέλτα Project, Endesa δημιούργησαν προστιθέμενη αξία για τον μέτοχο και έβαλαν την άλλοτε μικρή οικογενειακή βιοτεχνία μετάλλου τα σαλόνια του FTSE-25. Ο δρόμος για τα 400 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 περνάει μέσα από αυτές τις εξελίξεις, μια διαδρομή καλά προετοιμασμένη αλλά καθόλου εύκολη.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.