Οι πλειστηριασμοί ξανάρχονται

Οι πλειστηριασμοί ξανάρχονται

Σε σκέψεις για τη δημιουργία νέου «υφυπουργείου κόκκινων δανείων» οδήγησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πανικός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των χιλιάδων εξώσεων, οι οποίες θα ακολουθήσουν τους 30.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν φέτος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, ο πρωθυπουργός, με το νέο υφυπουργείο ιδιωτικού χρέους και χρηματοπιστωτικών θεμάτων, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και -κυρίως- να προλάβει τις θλιβερές σκηνές και εικόνες που όλοι έχουμε δει σε άλλες «μνημονιακές» χώρες, με χαρακτηριστικότερη την Ισπανία, όπου ιδιοκτήτες χάνουν το σπίτι τους είτε επειδή πωλήθηκε σε κάποιο fund είτε επειδή πωλήθηκε σε κάποιον πλειστηριασμό.

Το πρόβλημα θα πάρει ακόμη τραγικότερες διαστάσεις αφού τον Δεκέμβριο, με βάση το τρίτο μνημόνιο, καταργείται πλήρως η προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Η Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία επαναλειτουργίας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είχε διακόψει τον Αύγουστο. Ήδη σήμερα έχουν αναρτηθεί 2.300 πλειστηριασμοί, αλλά στόχος είναι να ανακτηθεί ο ρυθμός των τελευταίων μηνών όπου πραγματοποιούνταν 3.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα υπερκαλυφθεί ο νέος στόχος των 30.000 πλειστηριασμών και το 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί 50.000 πλειστηριασμοί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Από τότε έχουν εκπλειστηριαστεί 16.190 ακίνητα, πολλές φορές αφορούν οριζόντιες ιδιοκτησίες, δηλαδή ένας πλειστηριασμός αφορά 2 ή περισσότερα ακίνητα.

Οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Αθήνα για την τακτική τριμηνιαία αξιολόγηση, έχουν ήδη διαμηνύσει ότι η συμφωνία «μεταμνημονιακής εποπτείας» που έχει υπογράψει η κυβέρνηση προβλέπει τη μεγάλη γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς να μην καταλήγουν στις τράπεζες, αλλά -κυρίως- να διευκολύνεται η αγορά των ακινήτων από τρίτους ενδιαφερόμενους.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δεσμευτεί ότι θα προσθέσουν όλες τις πληροφορίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και οπωσδήποτε προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο και να επιτρέπεται, π.χ., η επιτόπια πρόσβαση στον υποψήφιο αγοραστή.