Οι πιστωτές αποφασίζουν για τον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Οι πιστωτές αποφασίζουν για τον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Τράπεζα Πειραιώς θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο τέλος Δεκέμβρη, όπως γνωστοποίησε ο ειδικός διαχειριστής, ο οποίος ενημέρωσε και για την ακύρωση της προσφοράς της Onex.

Στα χέρια των πιστωτών βρίσκεται πλέον η απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς ο ειδικός διαχειριστής ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 παρ. 8 . του Ν. 4307/2014 και θα συγκαλέσει το όργανο της γενικής συνέλευσης των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα η συνέλευση των πιστωτών τοποθετείται χρονικά στα τέλη Δεκεμβρίου, όπου το Ελληνικό Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σε σχέση με το ύψος των προσφορών που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη των στοιχείων του ενεργητικού των Ναυπηγείων και ειδικότερα αν αυτά θα περάσουν στην Pyletech Shipyards ή αν ο διαγωνισμός θα κριθεί άγονος.

Σε σχετική ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή τονίζεται ότι : «στον διαγωνισμό οποίο υπεβλήθησαν δύο (2) προσφορές, μια από την εταιρεία Pyletech ύψους 15.100.000 ευρώ και μια από την εταιρεία Onex ύψους 1.000.000 ευρώ.

Με δημόσια δήλωσή της η εταιρεία Onex παραδέχθηκε ότι υπέβαλλε «συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά με σκοπό όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ αλλά μόνο για να διατηρήσει «το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί».».

Με βάση τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού αυτό σημαίνει ότι η προσφορά της ONEX, που επίσης όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η εταιρεία, δεν ήταν ανταγωνιστική και δεν αντικατοπτρίζει την αξία των Ναυπηγείων, περιείχε αιρέσεις και ειδικούς όρους , που και τα δύο δεν επιτρέπονται με βάση την προκήρυξη ακυρώνετε.

Έτσι με βάση τον νόμο 4307/2014 περί ειδικής διαχείρισης επιχειρήσεων και εκποίησης στοιχείων ενεργητικού, ο ειδικός διαχειριστής έδωσε τον λόγο στους πιστωτές, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι όταν υπάρχει μια μόνο προσφορά τότε τον λόγο έχουν οι πιστωτές για να αποφασίσουν το εύλογο του τιμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε ήδη το Liberal Markets οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων θεωρούν χαμηλή την προσφορά Πριόβουλου, ενώ και από την πλευρά του Δημοσίου υπάρχει δυσαρέσκεια για το ύψος των προσφορών.