Οι νέες επενδύσεις και το ομολογιακό των 40 εκατ. ευρώ
Intercontinental ΑΕΕΑΠ

Οι νέες επενδύσεις και το ομολογιακό των 40 εκατ. ευρώ

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την απόκτηση ακινήτων αξίας 29 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Intercontinental ΑΕΕΑΠ της οικογένειας ομογενών των ΗΠΑ, Χαλικιά. Οι νέες αυτές αγορές εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε η επενδυτική εταιρία να ολοκληρώσει μέσα στο 2020, εγχείρημα που δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας λόγω της πανδημίας. Πλέον όμως, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι το εξ αναβολής, κατά κάποιο τρόπο, επενδυτικό πλάνο θα πραγματοποιηθεί πλήρως μέσα στη φετινή χρονιά. Για τον σκοπό αυτό, δηλαδή για να χρηματοδοτήσει τις αγορές των νέων ακινήτων, η Intercontinental σχεδιάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 40 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας την ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων με τις τράπεζες για τον επόμενο μήνα.

Ευρύτερα, η εταιρία εκτιμά ότι τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα λιανικής και τα γραφεία είναι οι τομείς της αγοράς ακινήτων που εμφανίζουν προοπτικές, με τον όμιλο να διατηρεί υψηλή πληρότητα ίση με 94%. Παρά δε τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας, η εταιρία συνεχίζει να επωφελείται από συμβατικές ελάχιστες αναπροσαρμογές 3,5% στο 59% των μισθωμάτων της.

Χαρτοφυλάκιο 92,3 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση του 2020, η Intercontinental έχει χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 32 ιδιοκτησίες αξίας 92,3 εκατ. ευρώ. Ως όμιλος είχε έσοδα από ενοίκια 8,16 εκατ. ευρώ έναντι 8,31 εκατ. το 2019 και κέρδη μετά φόρων 5,37 εκατ. από 6,9 εκατ. το 2019. Η υποχώρησε των μεγεθών προκύπτει επειδή Η εν λόγω μείωση οφείλεται στη μη είσπραξη των μισθωμάτων από τρία ακίνητα που πούλησε η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως και στην υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων κατά 40% τους μήνες Μάρτιο με Ιούνιο και Οκτώβριο με Δεκέμβριο, λόγω της πανδημίας.

Διαθέτει ακόμη, διαθέσιμα κεφάλαια σε λογαριασμούς όψεως ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που ανέρχονται σε επίπεδο ομίλου στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Deals με κέρδη

Επίσης, δύο από τα deals που πραγματοποίησε η Intercontinental το 2020 δείχνουν και την ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων. Πούλησε, δηλαδή, το περασμένο καλοκαίρι οικιστικό ακίνητο 265 στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 79 στην Αθήνα προς 715 χιλ. ευρώ, δηλαδή κατά 165 χιλ. ευρώ περισσότερο, συγκριτικά με την τιμή αγοράς τον Απρίλιο του 2018.  

Ένα ακόμη οικιστικό ακίνητο 185,5 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Παπαφλέσσα 47 στη Νέα Ερυθραία, πούλησε τον περασμένο Νοέμβριο προς 380 χιλ.ευρώ. Είχε αγοραστεί προς 240 χιλ. ευρώ τον Μάρτιο του 2018 και ως αποτέλεσμα η συναλλαγή απέφερε κέρδος 140 χιλ. ευρώ στην εταιρία.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω δύο συναλλαγών, αρχές Μαρτίου, η Intercontinental ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την φαρμακευτική Glaxosmithkline με αντικείμενο την απόκτηση, προς 12,05 εκατ. ευρώ, ενός κτιρίου γραφείων 3.180,32 τ.μ. επί της Λ. Κηφισίας 266 στο Χαλάνδρι και την μερική επαναμίσθωσή του στον υφιστάμενο ιδιοκτήτη.