Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έφεραν ισχυρή άνοδο
Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έφεραν ισχυρή άνοδο

Με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και κυρίως του κλάδου της ενέργειας και των υποδομών να ξεχωρίζουν με έμφαση, το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά σήμερα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 610,52 μονάδες με άνοδο 1,56%, ενώ ξεχώρισαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Fourlis, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.

Ήταν μια συνεδρίαση όπου οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πήραν ξεκάθαρα τα ηνία της αγοράς «τραβώντας» το Γενικό Δείκτη υψηλότερα, εν αντιθέσει με τον τραπεζικό κλάδο που εξακολουθεί να υποφέρει λόγω πωλήσεων από funds που κινούνται βάσει των δεικτών MSCI ή FTSE Russel.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 1,61% πέφτοντας στις 267,74 μονάδες που είναι νέα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο (!!), κλείνοντας πτωτικά στις 10 από τις 13 έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου με συνολικές απώλειες 21,45%, ενώ το 5μηνο χάνει 69,75%!

Όμως, η υπόλοιπη αγορά παίρνει ώθηση τόσο από το άνοιγμα της οικονομίας και όλων των καταστημάτων που δίνουν «αέρα» καλύτερης ψυχολογίας ευρύτερα, όσο και από την προσμονή των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις όπως τα νέα έργα στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα αλλά και οι εξελίξεις με την εθελουσία στη ΔΕΗ και την πρόσληψη της Goldman Sachs ως συμβούλου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ φαίνεται πως ευρύτερα η εικόνα στο λιανικό εμπόριο αλλά και στον τουρισμό, είναι καλύτερη απ’ ότι αναμένονταν το προηγούμενο «σκοτεινό» (σε προσδοκίες) διάστημα.

Άλλωστε, το άνοιγμα της οικονομίας ευρύτερα έχει φέρει και μείωση του country risk κάτι που αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν μειωθεί πολύ αυτή την εβδομάδα, με το 10ετές να συνεχίζει την αποφόρτισή του κάτω και από το 1,8 σήμερα, ενώ εξίσου καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα ομόλογα του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου.

Συνάμα, το νέο ράλι που καταγράφουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες με τον Dow Jones κοντά στις 24.600 μονάδες άλλαξαν την εικόνα και των ευρωπαϊκών δεικτών που μολονότι το πρώτο 5ωρο διόρθωναν, πλέον κινούνται σε θετικό έδαφος.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 610,52 μονάδες με άνοδο 1,56%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 612,59 μονάδες (+1,90%) και χαμηλό στις 597,36 μονάδες (-0,63%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, οι ρευστοποιήσεις λόγω MSCI συνεχίστηκαν σε Εθνική και Alpha Bank που έκλεισαν με πτώση 3,67% και 2,35% αντίστοιχα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,92%, ενώ η Eurobank ξεχώρισε με άνοδο 0,65%.

Στον ευρύτερο Large Cap, ξεχώρισαν πρωτίστως οι ενεργειακές μετοχές, με τη ΔΕΗ να κερδίζει 8,42%, τη ΓΕΚ Τέρνα +4,67%, Τέρνα Ενεργειακή +4,66%, Τιτάν +4,62%, Fourlis +3,31%, Motor Oil +2,96%, Ελλάκτωρ +2,93%, ΕΛΠΕ +2,91%, Jumbo +2,63%, Lamda Development 2,50%, EXAE +2,12% κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισε η MIG με άνοδο 8,25% και η Intralot +6,39%, ενώ κέρδη είχαν και οι Cenergy Holdings, Intrakat, Ικτίνος, Intracom Holdings και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, παρά τα «καλά» κέρδη του Γενικού Δείκτη δεν υπήρξε… πανηγυρική εικόνα, καθώς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 42 που υποχώρησαν.