ΓΔ: 889,50 -16,57 (-1,83 %)

Τζίρος: 42,97 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 889,50 -16,57 (-1,83 %)

Τζίρος: 42,97 εκατ. €   RT

Χρ. Σταϊκούρας: Οι μειώσεις των φόρων αφορούν και τα επόμενα χρόνια

Οι μειώσεις των φόρων αφορούν και τα επόμενα χρόνια

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα με τις φοροελαφρύνσεις και τις διευκολύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, ενόψει του Πάσχα, δεν αφορούν μόνο τους επόμενους μήνες, αφορούν και τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση και το συνεχίζουμε, δηλαδή σε στοχευμένες, μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη και αποδεικνύουμε ότι αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα, χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» τόνισε ο υπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός έκανε λόγο για ορθολογικό σχεδιασμό που εκτείνεται πέρα και πάνω από το ερχόμενο διάστημα, καθώς, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν μέτρα που αφορούν τη φετινή χρονιά και μέτρα που ξεκινούν το 2021 και ξεδιπλώνονται τα επόμενα χρόνια.

Έφερε ως παράδειγμα την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η οποία είχε αποφασιστεί για το 2021 και υλοποιείται.

«Τελειώσαμε την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, γιατί θυμίζω ότι η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το καλοκαίρι του 2018, η μόνη χώρα της Ευρώπης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και εξασφαλίσαμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτό να επεκταθεί και το 2022. Άρα είναι κάτι που θα δουν οι πολίτες και φέτος, και του χρόνου» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είχε αποφασιστεί για τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος, επεκτείνεται και του χρόνου «στο ίδιο ποσοστό για όλες τις επιχειρήσεις».

Για την προκαταβολή φόρου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για μόνιμες μειώσεις για φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκε την Τετάρτη, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η πρώτη ενότητα των μέτρων αφορά το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας, γιατί σχεδιάζουμε και την μετά-κορονοϊού εποχή» σημειώνοντας πως «γνωρίζουμε όμως τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει τμήμα της ελληνικής κοινωνίας».

Χθες, επισήμανε ότι νομοθετήθηκε στη Βουλή ένα πλέγμα μέτρων που αφορούν και σχετίζονται εν πολλοίς με τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά το Πάσχα και σημείωσε ότι:

Αυτό σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων στον φόρο εισοδήματος, 8 δόσεις, με τον αριθμό των δόσεων στον ΕΝΦΙΑ, 6 δόσεις, με τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται ή όχι τα τεκμήρια – απαλλάσονται από τα τεκμήρια οι συμπατριώτες μας που έχουν πληγεί, καθώς και με την κάλυψη του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί μέσα στην υγειονομική κρίση.

«Λειτουργούμε και βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα για να διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι έχει ήδη υλοποιηθεί η μείωσή του κατά 22% και πρόσθεσε ότι «εκκρεμεί από την προεκλογική μας δέσμευση ένα 8%. Όταν τελειώσει μετά από κάποιους μήνες η άσκηση των αντικειμενικών αξιών, θα δούμε το αποτύπωμα το οποίο υπάρχει στα δημόσια οικονομικά και θα επιδιώξουμε, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα ότι κάνουμε με επιτυχία, να ενσωματώσουμε και μία μεγαλύτερη μείωση, περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ».

Και κατέληξε ότι «είναι πολύ νωρίς όμως να σας το πω και σίγουρα δεν θα αφορά τη φετινή χρονιά».