Οι μεγάλες αποδόσεις των ελβετικών καταφυγίων

Οι μεγάλες αποδόσεις των ελβετικών καταφυγίων

Στον κόσμο των αγορών υπάρχει ιδιαίτερη εκτίμηση στους παίχτες που μπορούν να φυλάξουν το τέρμα τους εξίσου αποτελεσματικά με το να σκοράρουν στο τέρμα του αντιπάλου.

Μπορεί συνήθως να είναι οι αφανείς ήρωες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας προπονητής μπορεί πάντα να βασιστεί πάνω τους.

Η ιδιοσυγκρασία της ελβετικής αγοράς την κατατάσσει τους τελευταίους μήνες σε έναν πολύτιμο παίχτη του χρηματιστηριακού στερεώματος, καθώς εμφανίζει σε εξαιρετική ισορροπία τα αμυντικά με τα επιθετικά της χαρακτηριστικά.

Συνισταμένες ιδιαίτερα δελεαστικές για όσους αναζητούν την χρυσή τομή σε ένα χαρτοφυλάκιο.

Ο συνδυασμός των αμυντικών εταιριών παγκόσμιας κλάσης όπως είναι η Nestle SA, η Novartis AG, η Roche Holding AG, η Zurich Insurance Group AG, αλλά και των δυναμικών μεσαίων επιχειρήσεων όπως είναι η Lonza Group AG, η Sika AG, Straumann Holding AG και η Swiss Life, έχουν βοηθήσει τους δείκτες του ελβετικού χρηματιστηρίου SMI και ελβετικής απόδοσης SPI να κατατάσσονται στις δύο αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Και σε επίπεδο νομίσματος όμως οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές.

Η τακτική όσων ψάχνουν επενδυτικά καταφύγια να προστρέχουν στην αγκαλιά του ελβετικού φράγκου, του έχει δώσει τον τίτλο του νομίσματος με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τους τελευταίους τέσσερις κύκλους μειώσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Το νόμισμα ήδη καλπάζει, είτε το εξετάσει κανείς σε συνάρτηση με το ευρώ, είτε με το δολάριο και όσο η επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης θα στέκεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις αγορές, προφανώς το ελβετικό φράγκο θα ανοίγει την αγκαλιά του σε όλο και περισσότερους αγχωμένους επενδυτές.

Παρόλο που δεν είναι το μόνο νόμισμα με χαρακτηριστικά επενδυτικού καταφυγίου, εντούτοις το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας -ανέρχεται στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κι είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας- καθιστά το φράγκο ακαταμάχητο, ακόμα και απέναντι του ισχυρότερου ανταγωνιστή του, του γιέν.

Από τεχνικής πλευράς, η διάσπαση του 0,98 για το ζεύγος USD/CHF θα ανοίξει το δρόμο του ζεύγους για τη ζώνη του 0,9586, ενώ όσον αφορά το ζεύγος EUR/CHF, η διάσπαση του 50αρη σε επίπεδο monthly διαγράμματος- όπερ η ζώνη του 1,1099- θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, καθώς το διάγραμμα ανοίγει για άλλα νούμερα, με πρώτο σημαντικό σταθμό πέριξ του 1,0948.

1

2

3

 


Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες