Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν πυρετωδώς χρυσό - Ρεκόρ 50ετίας!

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν πυρετωδώς χρυσό - Ρεκόρ 50ετίας!

Χρυσή... φρενίτιδα έχει καταλάβει τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση από την μεριά τους για το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε κατακόρυφα το 2018, ενώ η τάση συνεχίζεται και φέτος. Βασική αιτία, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα που καταγράφεται και έχει ως συνέπεια την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων -ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η τάση απεξάρτησης από το δολάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), που είναι και ο επίσημος φορέας του κλάδου, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν πέρυσι τα αποθέματά τους κατά 651 τόνους, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα εδώ και μισό αιώνα -ενώ η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 74% σε σύγκριση με το 2017. Με βάση δε την τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές -1.310 δολάρια η ουγγιά ή κοντά στα 37.000 δολάρια το κιλό- αυτό σημαίνει ότι δαπάνησαν περίπου 27 δισ. δολάρια για να αποκτήσουν τις χρυσές ράβδους. 

«Πρωταθλήτρια» στις αγορές χρυσού αναδείχθηκε πέρυσι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αύξησε τα αποθέματά της κατά 274 τόνους, επιλέγοντας προφανώς να αξιοποιήσει το συνάλλαγμα που εισέρρευσε από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η Μόσχα αυξάνει διαρκώς τα αποθέματά της σε χρυσό εδώ και 13 χρόνια, με ρυθμό της τάξης των 200 τόνων κατά μέσο όρο ετησίως. Ειδικά πέρυσι δε, όπως αναφέρει το WGC, αξιοποίησε γι'' αυτό τα έσοδα από τις πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πιέσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν και κυρώσεις.

Έντονη κινητικότητα κατέγραψε και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που απέκτησε πέρυσι 51,5 επιπλέον τόνους χρυσού, στην προσπάθειά της να οχυρωθεί καλύτερα απέναντι στις αναταράξεις που απειλούν την οικονομία της χώρας και φυσικά την λίρα. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι μόνο τον περασμένο Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα της χώρας έριξε στην αγορά 16 τόνους χρυσού για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα. Πολύ κοντά βρέθηκε και το Καζαχστάν, με «προμήθειες» 50,6 τόνων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού αγόρασαν πέρυσι η Ουγγαρία και η Πολωνία -με την πρώτη, μάλιστα, να σημειώνει ρεκόρ 30ετίας. 

Όπως είναι φυσικό, η αυξημένη ζήτηση για χρυσό επιδρά και στην τιμή του στις αγορές, η οποία κινείται σταθερά ανοδικά, με την μεσοσταθμισή αύξηση στη διάρκεια του 12μήνου να είναι της τάξης του 4%. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παραγωγή από τα ορυχεία, που με 3.347 τόνους πέρυσι έφτασε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ. Το ίδιο συνέβη και με τις ποσότητες που προέρχονται από ανακύκλωση, που το 2017 έφτασαν τους 1.173 τόνους. 

Arne Dedert/dpa via AP