Οι καλοπληρωτές την... πληρώνουν για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι καλοπληρωτές την... πληρώνουν για τα «κόκκινα» δάνεια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών ή διαφορετικά τα «κόκκινα» δάνεια, αυτά για τα οποία κάποιοι δεν επιθυμούν να βγουν στον πλειστηριασμό (άραγε γιατί;) τα πληρώνουν οι καλοπληρωτές. Αυτοί δηλαδή που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και είναι συνεπείς στις δόσεις τους προς τις τράπεζες. Από την Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) διαφαίνεται η σημαντικά  αύξηση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών το 2017 στην Ελλάδα τη στιγμή που  τα επιτόκια στην Ευρώπη διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Συγκεκριμένα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, που είναι η διαφορά μεταξύ μέσου επιτοκίου όλων των δανείων από το μέσο επιτόκιο όλων των καταθέσεων, διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,6% (έναντι 2,3% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016), επίπεδο διπλάσιο του κόστους χρήματος με το οποίο επιβαρύνονται επιχειρήσεις και πολίτες στην ΕΕ-28 και το οποίο διαμορφώνεται στο 1,3%.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό γίνεται για να κερδίζουν περισσότερα οι τράπεζες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών είναι οριακή  με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (μετά από φόρους) να διαμορφώνεται στο 0,6% για τις ελληνικές τράπεζες έναντι 5,1% των τραπεζών στην ΕΕ.

Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά καθαρά έσοδα των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στο εννεάμηνο του 2017 στα 3,245 δισ. ευρώ επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο των αντίστοιχων εσόδων των ευρωπαϊκών τραπεζών.  Όπως γίνεται αντιληπτό τα κέρδη των τραπεζών οδεύουν στον πίθο των Δαναΐδων. Δηλαδή, στην μαύρη τρύπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2017 ποσό 2,82 δισ. ευρώ διοχετεύθηκε για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η εικόνα αυτή είναι ακριβώς η ίδια με όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή εξαιτίας των πρακτικών κάποιων στρατηγικών κακοπληρωτών οι φόροι και οι εισφορές διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Και δυστυχώς την τρύπα των εσόδων καλούνται να πληρώσουν οι λιγοστοί συνεπείς. Είναι ενδεικτικό ότι για να εισπράξει η κυβέρνηση 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ επιβάλλει φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ. 

Δηλαδή 600 εκατ. ευρώ δεν εισπράττονται από το ελληνικό δημόσιο. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στις τράπεζες με τους συνεπείς δανειολήπτες να επιβαρύνονται με αυτά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού όταν στην Ευρώπη απολαμβάνουν επιτόκια 1,3%. Και προφανώς τα υψηλά επιτόκια υπάρχουν για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντισταθμίσουν τις απώλειες και να χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια για να παραμείνουν όρθιες.