Οι ιταλικές τράπεζες «πληρώνουν» την πολιτική αστάθεια

Οι ιταλικές τράπεζες «πληρώνουν» την πολιτική αστάθεια

Οι ιταλικές τράπεζες είναι το πρώτο θύμα της πρόθεσης του Ματέο Σαλβίνι να οδηγηθεί η χώρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τις μετοχές τους να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Τo γεγονός αποτυπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του ιταλικού χρηματιστηρίου μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σαλβίνι, με τον ιταλικό δείκτης FTSΕ MIB να καταγράφει απώλειες σημαντικές απώλειες 2,48% και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 20.324 μονάδες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος της γειτονικής χώρας, συμπαρασύροντας μαζί του και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι τρεις μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4% και τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Unione di Banche Italiane SpA έχασε 8,4% ενώ η UniCredit SpA είχε απώλειες 5,1% καταγράφοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Η Banco Bpm SpA έκανε βουτιά 9,1%!

Η έκδηλη πια ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών αποτυπώθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να ανέρχεται στο 1,809%.