Οι «νέοι » και «ωραίοι» που σήκωσαν 80 εκατ. από την αγορά το 2015

Οι «νέοι » και «ωραίοι» που σήκωσαν 80 εκατ. από την αγορά το 2015

Της Αντιόπης Σχοινά

Την ώρα που στην Ελλάδα του σήμερα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν επενδύσεις παρά τις όποιες εξαγγελίες, υπάρχει μια μερίδα νέων ανθρώπων που παλεύει στην σκιά της κρίσης και κάνει την ελληνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πρόκειται για αυτούς που τους ονομάζουν startuppers και τις εταιρείες τους startup ή επί το ελληνικότερο νεοφυείς επιχειρήσεις. Μια μερίδα αυτών των επιχειρήσεων κατάφερε από τις αρχές του 2015 και χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και νέα εργαλεία χρηματοδότησης όπως το crowdfunding να «σηκώσει» περί τα 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία αν δεν υπήρχε η κρίση και η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα, όπως και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια.

Το 2015, 21 ελληνικές startups έχουν καταφέρει να αντλήσουν περί τα 80 εκατ. Ευρώ και να τραβήξουν την προσοχή αρκετών ευρωπαϊκών  και όχι μόνο επενδυτικών  σχημάτων.

Εταιρείες από τον κλάδο των υπηρεσιών, της νέας τεχνολογίας, του διαδικτύου, του τουρισμού αλλά και εμπορικές εταιρείες περιλαμβάνονται σε αυτές που είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν και οι βασικοί τους μέτοχοι, βρήκαν ευήκοα αυτιά, για την συνέχιση της αναπτυξιακής τους πορείας.

Η Intale που διαχειρίζεται τα i-kiosk που μετονομάστηκαν  σε Intale Point, , έλαβε 2,5 εκατ. Ευρώ και βασικός στόχος είναι να καταφέρει η εταιρεία να συνδέσει και να ενοποιήσει την αγορά εμπορίου.

Η εταιρεία Workable ίσως έχει λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 34,5 εκατ. Δολάρια. Από αυτά τα 32 εκατ. Τα άντλησε το 2015 καθώς στις αρχές του έτους  ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολ. από το Openfund II και το ισραηλινό ταμείο 83North (πρώην Greylock IL). Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως άντλησε το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της οποίας ηγήθηκε η Balderton Capital, με τη συμμετοχή των 83North και Notion Capital.  H Workable Technology έχει συγκεντρώσει σε κεφάλαια επένδυσης συνολικά 34,5 εκατ. δολάρια.

Το spin -out της Upstram η Persado έλαβε το 2015 21 εκατ. δολ., με κύρια συμμετοχή της StarVest Partners και των Citi Ventures και American Express Ventures, καθώς και του προηγούμενου επενδυτή της εταιρείας Bain Capital Ventures με στόχο την επέκταση των ομάδων πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας

Η ελληνική παρουσία στο λογισμικό σε περιβάλλον cloud έχει την τιμητική της καθώς η Transifex  που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού το οποίο και προσφέρεται ως υπηρεσία στο cloud άντλησε το ποσό των 4 εκατ. δολαρίων στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η Toba Capital, με τη συμμετοχή των venture capitals ΝΕΑ καιArafura. Μέχρι σήμερα, η Transifex έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 6,5 εκατ. δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια.

Ωστόσο και η ελληνική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Nubis έλαβε μια εξίσου σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie Fund.

Στην Resin.io που δραστηριοποιείται στον τομέα του Internet of Things, επένδυσε 3 εκατ. Δολ.  το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα DFJ (Draper Fisher Jurvetson και συμμετείχαν το ελληνικό επενδυτικό ταμείο Jeremie Openfund II και οι ιδιώτες επενδυτές Gil Dibner και Πάνος Παπαδόπουλος.

Η Metamaterial Technologies που δραστηριοποιείται στο χώρο των προηγμένων υλικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου εξωτερικής χρηματοδότησής της ύψους 3,1 εκατ. δολαρίων από την Innovacorp, ένα venture capital ταμείο που επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από την επαρχία της Νέας Σκοτίας.

Στον τομέα του τουρισμού η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain άντλησε 3 εκατ. ευρώ, από το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe , ενώ η  incrediblue εταιρεία ενοικίασης σκαφών, άντλησε  1,8 εκατ. ευρώ, μέσω των Connect Ventures, με συμμετοχή των Seedcamp, Howzat Ventures, Firestartr, επίσης του υφιστάμενου επενδυτή Jeremie Openfund II.

Στον τομέα της ανάπτυξης πλατφορμών για mobile survey, το ποσό των περίπου 2,2 εκατ. ευρώ άντλησε η Polfish από τους  Odyssey Investment Partners, PJ Catalyst, Woodside Group, καθώς και μια σειρά από angel επενδυτές. 

Η κυπριακή startup Avocarrot κατάφερε να αντλήσει xρηματοδότηση  ύψους 2 εκατ. δολαρίων, στην οποία συμμετείχαν οι Odyssey Ventures, Darling Ventures, ο CTO της Kayak, Giorgos Zacharia, ο πρώην Senior Vice President της Digital Unilever, Andy Porteous, καθώς επίσης και ο angel investor Thanos Triant.

Τα Odyssey Venture Partners, Piraeus Jeremie Tech Catalyst (PJTC), Έλληνες επενδυτές μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικών επενδύσεων Open Circle, καθώς και ο Οικονομικός Διευθυντής της Pinnatta, Ευτύχης Τσαουσίδης , έδωσαν στην Pinnatta 1 εκατ. δολάρια

 Στον τομέα της εστίασης, το Forky έλαβε συνολικά 800.000 ευρώ από το βρετανικό επενδυτικό ταμείο Blue Wire Capital, το Jeremie Openfund II, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, το e-table.gr,  πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια, ολοκλήρωσε τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 500.000 ευρώ που προήλθε από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Η Pockee εφαρμογή για smartphones που σας επιστρέφει χρήματα από καθημερινές αγορές στο super market, έλαβε 400.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II ύψους, το οποίο χρηματοδότησε επίσης και την Longaccess startup αρχειοθέτησης στο cloud, με  300.000 ευρώ. Επίσης επένδυσε 300.000 ευρώ στην Goodvidio εταιρεία λογισμικού από που βοηθά ηλεκτρονικά καταστήματα να αναβαθμίσουν την αγοραστική εμπειρία των πελατών τους αξιοποιώντας online βίντεο περιεχόμενο.

Η πρώτη εταιρεία που επένδυσε η Εθνική Τράπεζα είναι SouroeLair που  αναπτύσσει μία υπηρεσία-λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να προγραμματίζουν projects απρόσκοπτα, μέσω web browser, με  200.000 ευρώ.

Ακόμη η NannuKa, και η 100mentors άντλησαν από 200.000 ευρώ ενώ 150.000 ευρώ πήρε και η Fieldscale οι δύο τελευταίες από το Jeremie Openfund II.