Οι «έχοντες» εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία λόγω Ερντογάν

Οι «έχοντες» εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία λόγω Ερντογάν

Μετά τη μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από την Τουρκία, λόγω  των αναταράξεων στις αγορές και των προεκλογικών εξαγγελιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πλέον και οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το… πλοίο που μοιάζει να βουλιάζει ανεξέλεγκτο υπό την ηγεμονία του σουλτάνου.

Οι «έχοντες» φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου και θα οδηγήσει την τουρκική οικονομία σε αχαρτογράφητες περιοχές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περιουσίες τους.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα με τον Ερντογάν να τα βάζει με όλους και με όλα δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές. Μόνο το 2017 εγκατέλειψε την Τουρκία το 12% των εκατομμυριούχων που ζουν στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού New World Wealth, τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg.

Μάλιστα, σε μία χρονιά που η τουρκική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 7,5% δεν έφυγαν μόνο οι πλούσιοι αλλά και ένα μέρος της μεσαίας τάξης. Πολλοί Τούρκοι πουλάνε τα σπίτια τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσουν επιχειρήσεις ή ακίνητα στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους.  

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 έφυγαν από την Τουρκία 6.000 άτομα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία της υψηλής καθαρής περιουσίας. Μόνο η Κίνα και η Ινδία, που σημειωτέον είναι οι χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στον κόσμο, είδαν περισσότερες «εκροές» εκατομμυριούχων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι «εκροές» εκατομμυριούχων είναι πάρα πολύ ανησυχητικές γιατί η τουρκική οικονομία δεν παράγει εύκολα νέους εκατομμυριούχους όπως συμβαίνει στην Κίνα ή την Ινδία. Παραδοσιακά, η φυγή μεγάλων κεφαλαίων δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αναφέρει η έκθεση του New World Wealth.

Οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις επηρεάζουν αρνητικά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο της παγκόσμιας κρίσης του 2009, καθώς οι Τούρκοι τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε εργοστάσια και άλλες μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο εξωτερικό και την ίδια ώρα οι ξένοι επενδύουν λιγότερα στην Τουρκία ή ακόμη και μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκτός Τουρκίας. Έτσι, λοιπόν, η τουρκική οικονομία εξαρτάται ολοένα περισσότερο από τα κεφάλαια «hot money» που επενδύονται σε μετοχές και ομόλογα και τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να κινηθούν προς… άλλες πολιτείες.