Οι ΗΠΑ πιέζουν για ταχεία αναθεώρηση της συμφωνίας της NAFTA ως την 1η Ιουλίου

Οι ΗΠΑ πιέζουν για ταχεία αναθεώρηση της συμφωνίας της NAFTA ως την 1η Ιουλίου

Ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Robert Lighthizer εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) πιθανόν να ολοκληρωθούν γρήγορα.

Ωστόσο, την αισιοδοξία του Αμερικανού εκπροσώπου δεν συμμερίστηκε Καναδός αξιωματούχος, που δήλωσε ότι μένει να γίνει ουσιαστική δουλειά ακόμη.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επιτάχυνση του αργού ρυθμού πραγματοποίησης των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA επισημαίνοντας την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσής τους, πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, την 1η Ιουλίου.

Το οικονομικό ύψος των εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του πλαισίου της NAFTA και μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, καταγράφεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

“Νομίζω ότι κάνουμε πρόοδο. Κατά την άποψή μου, οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε ένα σύντομο περιθώριο χρόνου, εξαιτίας των εκλογών, αλλά και παραγόντων που δεν μπορούν να ελεγχθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Lighthizer στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

“Εάν γίνει πραγματική προσπάθεια για να επιτύχουμε συμφωνία και να συμβιβαστούμε..., είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε ένα πλαίσιο συμφωνίας επί της αρχής, εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος”, πρόσθεσε.

Από την άλλη μεριά, ο υπεύθυνος της καναδικής διαπραγματευτικής αποστολής Steve Verheul δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Έχουμε ουσιαστική δουλειά να κάνουμε ακόμη”. Τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει διευκρινίσει τι εννοεί όταν μιλάει για μία συμφωνία επί της αρχής.

Αξιωματούχοι των τριών χωρών αναμένεται να συναντηθούν στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της NAFTA.

Ο πρόεδρος Τrump υποστήριξε προεκλογικά την αναθεώρηση της συμφωνίας, ενώ στην αντίθεση περίπτωση, έχει απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ