Οι GE, Boeing, Oracle, σχημάτισαν συνασπισμό για να υποστηρίξουν την επιβολή δασμών του Trump

Οι GE, Boeing, Oracle, σχημάτισαν συνασπισμό για να υποστηρίξουν την επιβολή δασμών του Trump

Το σχηματισμό συνασπισμού για τη στήριξη νομοσχεδίου των ρεπουμπλικάνων για επιβολή δασμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αμερικανικές εταιρείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κολοσσοί General Electric Co και η Boeing Co, δηλώνονταςότι αυτή η πρόταση «θα στηρίξει τους αμερικανούς εργαζομένους, και τα αμερικανικά προϊόντα», σύμφωνα με το Reuters.

Το συνασπισμό υπό το όνομα «American Made Coalition», αποτελούν πάνω από 25 σημαντικές εταιρείες, όπως η Dow Chemical Co, η Eli Lilly and Co, η Pfizer Inc και η Oracle Corp.

Η πρωτοβουλία αυτή τονίζει τον αυξανόμενο διχασμό στον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής για τις προτάσεις του Ρεπουμπλικανικού σώματος υπό τη νέα κυβέρνηση του Donald Trump, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

- Μείωση των εταιρικών φόρων για τις εγχώριες επιχειρήσεις στο 20% από το 35% 

- Μη καταβολή φόρων για κέρδη που προέρχονται από εξαγωγές, και

- Επιβολή δασμών 20% στα εισαγώμενα προϊόντα.                                                                         

«Οι αμερικανοί εργαζόμενοι και οι αμερικανικές εταιρείες δεν δύνανται να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με τους ξένους ανταγωνιστές εξαιτίας ενός παρωχημένου και άδικου φορολογικού συστήματος», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού John Gentzel.

Πολλές από τις εταιρείες του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των GE και Boeing, είχαν δημιουργήσει επιτυχώς ένα συνασπισμό το 2015, για τη διάσωση του κρατικού δανειοδοτικού προγράμματος  Export-Import Bank, το οποίο βοηθάει ξένους αγοραστές να προμηθεύονται αμερικανικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα ο Συνεταιρισμός των Ηγετών της Βιομηχανίας Λιανικών Πωλήσεων (Retail Industry Leaders Association) που συνίσταται από περισσότερους από 120 εμπορικούς συνεταιρισμούς, σχημάτισε την Τετάρτη άλλο συνασπισμό με τον αντίθετο στόχο. Δηλαδή την καταπολέμηση της πρότασης που είναι γνωστή ως «συνοριακά προσαρμοσμένος φόρος» (border adjustment tax).

«Ο "συνοριακά προσαρμοσμένος φόρος" είναι επιβλαβής, δεν έχει δοκιμαστεί και θα θέσει σε κίνδυνο την εργασία των απασχολούμενων στη λιανική πώληση, ωθώντας τους καταναλωτές να πληρώνουν μέχρι και 20% περισσότερο για βασικά οικογενεικά καταναλωτικά αγαθά», υποστήριξε ο πρόεδρος του συνασπισμού Sandy Kennedy.