7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Oι GAFA στον αστερισμό των κερδών παρά τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών

Oι GAFA στον αστερισμό των κερδών παρά τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών

Η Apple, η Google, η Amazon και το Facebook που αντιστοιχούν, όλες μαζί, στο ένα πέμπτο περίπου της συνολικής αξίας του S&P 500, πρόκειται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τριμήνου την Πέμπτη, με τις μετοχές να αγγίζουν ιστορικά υψηλά, παρόλο που βρίσκονται υπό όλο και μεγαλύτερη πίεση από τις αρχές ανταγωνισμού.

Η αξία των μετοχών της Amazon και της Apple έχει εκτιναχθεί αυτό το έτος, κατά 74% και 57% αντίστοιχα, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο κατά 5% του S&P 500 καθώς η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνει την στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, το video streaming και άλλες τεχνολογίες, βοηθώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street να πάρουν μερίδιο της αγοράς από μικρότερους ανταγωνιστές.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί δέχονται εδώ και χρόνια κριτική ότι πνίγουν τον ανταγωνισμό και στραγγαλίζουν τους μικρότερους ανταγωνιστές, και οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η ηγεμονία τους επεκτείνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες στον ορίζοντα εμφανίζονται τα σύννεφα των ερευνών των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού.

Η καυστική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτόν τον μήνα, όπου περιγράφονται λεπτομερώς καταχρήσεις της ισχύς τους στην αγορά από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, υποδεικνύει ότι αν επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο δρόμος για τους τεχνολογικούς κολοσσούς θα είναι δύσκολος.

«Μοιάζει να υπάρχει μεγάλη αγωνία και επιθυμία όχι μόνο να επιβληθούν πρόστιμα σε αυτές τις εταιρείες, αλλά δυνητικά να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Στο παρελθόν όλα αυτά έμεναν στα λόγια, αλλά τώρα αρχίζουν να υπάρχουν δυναμικές ενέργειες» δήλωσε ο Νταν Μόργκαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Synovus Trust.

Ο Μόργκαν πρόσθεσε ότι εκτιμά πως οι εταιρείες θα δημιουργήσουν ένα αποθεματικό για να αντιμετωπίσουν τα πιθανά μελλοντικά πρόστιμα.

Η Apple, η μητρική της Google Alphabet, η Amazon και το Facebook έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία 5,5 τρις. δολάρια, και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους θα γίνει τη στιγμή που ο S&P κατέγραψε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και τέσσερις εβδομάδες, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και η αβεβαιότητα σχετικά με το σχέδιο οικονομικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters