Το deal ΣΙΔΜΑ - Μπήτρος και οι εξελίξεις στις χαλυβουργίες

Το deal ΣΙΔΜΑ - Μπήτρος και οι εξελίξεις στις χαλυβουργίες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ως ένα σημαντικό βήμα εταιρικού μετασχηματισμού και ισχυροποίησης σε πολλά επίπεδα με στόχο την ενίσχυση του εκτοπίσματος και την επίτευξη ισχυρών οικονομικών κλίμακος χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ Σιδηρεμπορικής Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ) με τη Μπήτρος ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ με δηλώσεις του στο Liberal.

Ο ίδιος τονίζει πως «πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στο χώρο των μετάλλων τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο οποίος χτυπήθηκε σημαντικά στη 10ετία της κρίσης. Αποτελεί μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς θα βοηθήσει στην εξυγίανση του κλάδου, βελτιώνοντας και το κόστος δανεισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Μπεναρδούτ, «τα οφέλη από αυτό το deal – όταν ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν αρκετές διαδικασίες μπροστά – θα είναι σημαντικά για τον ίδιο τον κλάδο, τους μετόχους αλλά και εν γένει την ελληνική οικονομία».

Σε ερώτηση του Liberal για το ύψος των δανείων που θα αναλάβει η ΣΙΔΜΑ άμα της απόκτησης του ελέγχου της Μπήτρος δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, καθώς αυτό θα προκύψει από τους ελέγχους (due Diligence) που θα γίνουν σε αμφότερες τις εταιρείες και σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Παράλληλα, η ΣΙΔΜΑ θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της, ενισχύοντας την κερδοφορία της. Σήμερα η μητρική της έχει δανεισμό 85 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά ο όμιλος έχει δανεισμό κοντά στα 110 εκατ. ευρώ ο οποίος είναι σχεδόν στο σύνολό του βραχυπρόθεσμος, όμως ο καθαρός δανεισμός είναι στα 101 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η Μπήτρος θα λάβει ως αντάλλαγμα ένα μειοψηφικό ποσοστό μετοχών στο ενοποιημένο σχήμα, ενώ για τη συμφωνία αυτή οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντικότατες νέες εξασφαλίσεις και από τις δύο πλευρές και ειδικά την Μπήτρος.

Θυμίζουμε πως χθες υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών που αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνένωσης των δυνάμεων δύο ιστορικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού εταιρικού σχήματος με σαφή αναπτυξιακή προοπτική.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η ΣΙΔΜΑ θα αποκτήσει το λειτουργικό κομμάτι της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος, συνδυαστικά με ένα τμήμα από τις υποχρεώσεις της δεύτερης.

Υπογράφηκε μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πρέπει θα αποφασιστούν οι μετοχικοί όροι ανταλλαγής και ο τρόπος αναχρηματοδότησης των τραπεζικών υποχρεώσεων τόσο της ΣIΔΜA όσο και της Μπήτρος.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΣΙΔΜΑ

Όπως ανακοίνωσε η ΣΙΔΜΑ, στις 8 Μαΐου υπεγράφη Μνημόνιο Συμφωνίας Πλαισίου (MoU) μεταξύ της ΣIΔΜΑ Α.Ε., της Μπήτρος Μεταλλουργική Α.Ε.Β.Ε. (αμφότερες οι Πιστούχοι), των βασικών μετόχων αμφοτέρων των Πιστούχων και των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank και HSBC France κατάστημα Αθηνών, με αντικείμενο την απόσχιση από την

Μπήτρος Μεταλλουργική Α.Ε.Β.Ε. του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣIΔΜΑ Α.Ε., καθώς και τη συνεπακόλουθη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Πιστούχων.

Οι ανωτέρω συμβαλλόμενοι ανέλαβαν την υποχρέωση να διαπραγματευτούν καλόπιστα, με σκοπό να καταλήξουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, στην οριστική επιχειρηματική συμφωνία για τους τελικούς όρους υλοποίησης του Εταιρικού Μετασχηματισμού, καθώς και στο περιεχόμενο και στους όρους των συμβάσεων της Αναχρηματοδότησης, σύμφωνα και με τους βασικούς όρους που περιέχονται στην από 8η Μαΐου 2019 Πρόταση Λειτουργικής και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης.

Επίσης, ενόψει των ανωτέρω μετατέθηκε, υπό συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, ο χρόνος καταβολής δόσεων κεφαλαίου από τη ΣIΔΜΑ Α.Ε. έως την 30/06/2019 ή όποια μεταγενέστερη ημερομηνία τυχόν συμφωνηθεί.

Ο Εταιρικός Μετασχηματισμός και η Αναχρηματοδότηση ανταποκρίνονται στην ανάγκη συνενώσεων στον κλάδο της επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων, την οποία δημιούργησε η κρίση που έπληξε τον κλάδο την τελευταία δεκαετία.

Με βελτιωμένα μεγέθη η ΣΙΔΜΑ τα τελευταία χρόνια

Η Σιδηρεμπορική Μακεδονίας παρουσιάζει διαρκή βελτίωση μεγεθών τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας όγκους πωλήσεων και τζίρους, όμως η αύξηση στο κόστος πρώτων υλών η οποία δεν στάθηκε δυνατό να μετακυληθεί επαρκώς (σε Ελλάδα και Βαλκάνια) είχε ως αποτέλεσμα να συμπιεστεί η λειτουργική κερδοφορία.

Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα 136,7 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 123,5 εκατ. το 2017 (+10,7%), ενώ το 2016 ο τζίρος ήταν στα 104,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας (έχει την αντιπροσωπεία εμπορικής πώλησης προϊόντων της Σιδενόρ) είχε τζίρο 171,3 εκατ. έναντι 155,4 εκατ. του 2017 (+10,2%). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. το 2017, κάτι που οφείλεται στη συμπίεση των περιθωρίων μεικτού κέρδους κατά 20%. Τέλος τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιά ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από ευρώ 2,6 εκατ. στη χρήση του 2017.

Οι θυγατρικές των Βαλκανίων παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, η μεν SIDMA Bulgaria κατά 15 %, η δε SIDMA Romania κατά 24% σε σχέση με το 2017. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,1 εκατ. το 2017, ενώ ο κύκλος εργασιών της SIDMA Romania ανήλθε στα 25,8 εκ. ευρώ έναντι 20,9 εκατ. ευρώ.

Η SIDMA Bulgaria παρουσίασε μείωση κατά 14% σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (ευρώ 654 χιλ. από ευρώ 756 χιλ. το 2017) αλλά και αποτελεσμάτων προ φόρων, ευρώ 70 χιλ. το 2018 από ευρώ 189 χιλ. την προηγούμενη χρήση, λόγω μείωσης των περιθωρίων μικτού κέρδους κατά 12%.

Όσον αφορά στη SIDMA Romania, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA παρουσίασε μείωση κατά ευρώ 162 χιλ. περίπου, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων παρουσίασε επιδείνωση κατά ευρώ 140 χιλ. σε σχέση με το 2017, λόγω συμπίεσης των περιθωρίων μεικτού κέρδους κατά 23%. Η ρευστότητα του ομίλου διαμορφώθηκε στα 9,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους από ευρώ 8,3 εκατ. το 2017.

Η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε σειρά ενεργειών που αφορούν αφενός μεν το δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας και αφετέρου την ενδυνάμωση της δομής των λειτουργικών δραστηριοτήτων της. Η μείωση κόστους που έχει επιτευχθεί από την έναρξη της κρίσης ξεπερνά το 30%. Παράλληλα, προχωρεί σε μία σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, με κύριο στόχο την βελτίωση του χρηματοοικονομικού της κόστους.