Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στην Ελλάδα - Ιστορικό χαμηλό για τα ομόλογα

Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στην Ελλάδα - Ιστορικό χαμηλό για τα ομόλογα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε μία οικονομία που θα αποκτήσει σταθερό φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, με αποτέλεσμα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ποντάρουν οι επενδυτές στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της Κυριακής. Παράλληλα, ελπίζουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα θα έχει αποκτήσει μία κυβέρνηση που θα αποδειχθεί αξιόπιστη και με την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριφέρονται λες και η Ελλάδα είναι μία... κανονική χώρα και όχι η πνιγμένη στην αβεβαιότητα οικονομία των περασμένων ετών. Χθες, μάλιστα, έγινε το πρωτοφανές – το οποίο ανεξάρτητα από το αν οφείλεται σε στρέβλωση είναι αξιοσημείωτο. Η ευφορία στις πρώτες ώρες των συναλλαγών και η δίψα για ομόλογα της Ευρωζώνης έστειλε το spread των ελληνικών με τα αμερικανικά ομόλογα στις 8 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο 2,094% την στιγμή που η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 2,010%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε χθες να υποχωρεί έως και άνω του 37% από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όταν η πτώση από την αρχή του έτους είναι της τάξης του 52%. Είναι προφανές ότι η σημαντική ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης κινδύνων στις τάξεις των επενδυτών έχει παίξει το ρόλο της, αφού αποδόσεις παρόμοιες με των ελληνικών ομολόγων – και μάλιστα σε περιβάλλον όπως αυτό της Ευρωζώνης - δεν βρίσκονται εύκολα. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ακολουθούν και μάλιστα τόσο... πιστά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ή ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα εμφάνιζε τέτοια «έκρηξη».

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείεται να επανεξετάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στο συρτάρι και αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Μία τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα μπορούσε να προκαλέσει την άμεση αντίδραση των οίκων αξιολόγησης και την ταχύτερη επιστροφή του ελληνικού αξιόχρεου στην «επενδυτική βαθμίδα». Αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θα καταστήσει τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους για τις πράξεις της ΕΚΤ και φυσικά για την ένταξη σε ένα νέο QE, η προοπτική επανέναρξης του οποίου γίνεται όλο και πιο ορατή.

Σήμερα, το country risk υποχωρεί και οι ανησυχίες για τον μεγάλο ασθενή της Ευρωζώνης μετατρέπονται σε προσδοκίες, σε μία εντελώς αντίθετη τροχιά από αυτή που ακολούθησε η χώρα πριν τις εκλογές του 2015. Μπορεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων να είναι ρηχή που σημαίνει ότι είναι ευάλωτη σε έντονες διακυμάνσεις, εντούτοις η αποκλιμάκωση είναι τόσο εντυπωσιακή που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τις ελπίδες που έχουν εναποθέσει οι επενδυτές στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι και το 25ετές ομόλογο εμφανίζει επιτόκιο που πριν από λίγο καιρό φαινόταν απίστευτο. Στις συναλλαγές της Τρίτης 2 Ιουλίου, η απόδοση του ελληνικού 25ετούς άγγιξε το 3%, σημειώνοντας «βουτιά» της τάξης του 32% από τις ευρωεκλογές, όταν σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει καταγράψει πτώση 41%. Η απόδοση του μικρότερου σε διάρκεια 5ετούς ομολόγου έχει «γκρεμιστεί» κατά 65% από την αρχή του έτους και κατά 45% από τις ευρωεκλογές.