Οι ελληνικές εταιρείες βγαίνουν από τη 10ετή επενδυτική καραντίνα

Οι ελληνικές εταιρείες βγαίνουν από τη 10ετή επενδυτική καραντίνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από μια ισοπεδωτική - σχεδόν 10ετή – κρίση που έστειλε στο καναβάτσο δεκάδες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και «έπνιξε» εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες οικογενειακές εταιρείες των 10 έως 50 εργαζομένων, η κατάσταση έχει αλλάξει σταδιακά. Οι ελληνικές εταιρείες βγαίνουν από τη μακροχρόνια επενδυτική «καραντίνα» και αποκτούν ξανά πρόσβαση στην τεράστια διεθνή ρευστότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Η βελτίωση του πολιτικού, επενδυτικού και οικονομικού προφίλ της χώρας όπως αυτό αντανακλάται από τις αποδόσεις των ομολόγων και από τις ετυμηγορίες πολλών επενδυτικών οίκων αλλά και οίκων αξιολόγησης, ανοίγει το δρόμο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για καλύτερους όρους δανεισμού. Ευρύτερα η αγορά αποκτά ρευστότητα όπως δείχνει και η αξία συναλλαγών στο χρηματιστήριο όλους τους τελευταίους μήνες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες προβαίνουν – μετά από χρόνια – ξανά σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Είναι εντυπωσιακό ότι το μήνα Δεκέμβριο η αγορά όχι μόνο «έβγαλε» με εξαιρετική επιτυχία δύο αυξήσεις κεφαλαίου (Lamda Development – Briq Properties), με την ΑΜΚ της Lamda να είναι η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χ.Α., αλλά μπόρεσε και κράτησε τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. σε υψηλότατα επίπεδα, δηλαδή δεν η αγορά δεν «στέγνωσε» από διαθέσιμα κεφάλαια.

Οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε «επανεκδόσεων» προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια.

Στις 20 Νοεμβρίου βγήκε για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές με ευρωομόλογο η Μυτιληναίος μέσω της θυγατρικής εταιρείας Mytilineos Financial Partners, αποκομίζοντας με σχετική ευκολία 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,5%, πετυχαίνοντας μεγάλη υπερκάλυψη με προσφορές πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σ' αυτή την έκδοση συμμετείχε με 45 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 9% του συνόλου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

Στις αρχές Δεκέμβρη ο όμιλος Ελλάκτωρ προέβη σε επιτυχή έκδοση ευρωομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα 2/3 των προσφορών προήλθαν από διεθνή χαρτοφυλάκια, καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές, με τις οποίες ο όμιλος φιλοδοξεί να «χτίσει» μακροχρόνια σχέση με αμοιβαίο όφελος. Στο ομόλογο «πόνταραν» μεγάλοι... παίκτες από το εξωτερικό με έδρα το Λονδίνο και αλλού, ήτοι ισχυρά «πορτοφόλια» με πακέτα που ξεκινούσαν από τα 50 εκατ. ευρώ και άνω.

Σε μεγάλη έκδοση ομολόγου από 200 έως 300 εκατ. ευρώ θα προβεί η Lamda Development εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια και να «χτίσει» ένα... μαξιλάρι ρευστότητας έως 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του project του Ελληνικού. Το ομόλογο θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Μεγάλη έκδοση με στόχο να «ρίξει» το κόστος σε προηγούμενο ομόλογο θα κάνει και ο ΟΠΑΠ τους επόμενους μήνες, με στόχο να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα αλλά και το δικό του momentum. Ο οργανισμός, ειδικά μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου και τη γενναία μερισματική πολιτική που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020 όπου θα διανείμει όλα τα κέρδη του 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, δεσπόζοντας και στο χρηματιστήριο καθημερινά.

Μιλώντας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη παρουσίασης των αποτελεσμάτων 9μήνου, ο οικονομικός διευθυντής του ΟΠΑΠ Πάβελ Μούκα και σε ερώτηση αν ο όμιλος σκοπεύει νέα έξοδο στις αγορές, τόνισε πως «Ναι, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές για τη διάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας. Οι συνθήκες στις αγορές είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή τόσο στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στην ελληνική αγορά και τα επιτόκια πράγματι κινούνται πολύ θετικά».

O σχεδιασμός για το ομόλογο του ΟΠΑΠ είναι να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2020, και στόχος είναι να πετύχει αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο από προηγούμενες εκδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η εταιρεία Sunlight εξετάζει το ενδεχόμενο (νέας) έκδοσης ομολόγου με στόχο να κατεβάσει σημαντικό το επιτόκιο του προηγούμενου ομολόγου που είχε εκδώσει στα μέσα του 2017. Τότε είχε εκδώσει ομόλογο 50 εκατ. ευρώ, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25%, όταν στη χώρα υπήρχαν άλλοι πιο... αφιλόξενοι όροι δανεισμού, όταν ακόμη είχαμε capital controls κ.ο.κ.

Επίσης, έκδοση νέου ομολόγου έως 300 εκατ. ευρώ με στόχο να αποπληρώσει το προηγούμενο και να κατεβάσει το επιτόκιο στοχεύει να κάνει τους πρώτους μήνες του 2020 και ο όμιλος Τιτάν.

Ο ΟΤΕ που έδειξε το δρόμο και το «πράσινο» της Τέρνα Ενεργειακή

Το δρόμο άνοιξε ο ΟΤΕ που το Σεπτέμβριο πέτυχε το ιστορικό ρεκόρ – που μάλλον θα κρατήσει και... καιρό – δανεισμού με επιτόκιο κάτω από το 1% και πολύ χαμηλότερα απ' ότι δανείζονταν τότε η χώρα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά. Πρόκειται για ένα επιτόκιο που ανταγωνίζεται αντίστοιχες εκδόσεις μεγάλων ομίλων του εξωτερικού, πιστοποιώντας τη χρηματοοικονομική ποιότητα του οργανισμού, όπως τη βλέπουν οι διεθνείς αγορές και όσοι βάζουν τα κεφάλαια...

Κατόπιν είχαμε την έκδοση των ΕΛΠΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου με τον όμιλο να στοχεύει αρχικά σε 400 εκατ. ευρώ, όμως λόγω μεγάλων προσφορών που έφτασαν στο 1,5 δισ. ευρώ, τελικώς «κλείδωσε» στα 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,125%, έναντι 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Τέλος, τον Οκτώβριο είχαμε την Τέρνα Ενεργειακή η οποία εξέδωσε το πρώτο «πράσινο» ομόλογο στη χώρα, αντλώντας στα τέλη Οκτώβρη 150 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,6%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 680 εκατ. ευρώ. Τέλος, εκδόσεις τίτλων Tier II έχουν κάνει και οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.

Σε έκδοση ομολόγου έως 45 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει και η Intercontinental International, κάτι που ενέκρινε και η γενική συνέλευση των μετόχων της στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ακόμη εταιρείες που σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ισχύουν πλέον στην «αγορά» των επιτοκίων... Β 

Β