Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από τα έσοδα στην Κίνα το πρώτο οκτάμηνο

Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από τα έσοδα στην Κίνα το πρώτο οκτάμηνο

Τα δημόσια έσοδα της Κίνας αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, λόγω της μεγάλης μείωσης των μη φορολογικών εσόδων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα αυξήθηκαν 7,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 1,07 τρισ. γιουάν (περίπου 165 δισ. δολάρια) έναντι αύξησης 11,1% τον Ιούλιο. Λόγω της υψηλής βάσης σύγκρισης με τον Αύγουστο του 2016, τα μη φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 22,5% στα 174,5 δισ. γιουάν.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 16%, στα 890,7 δισ. γιουάν, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό από το πρώτο εξάμηνο και τον Ιούλιο. Η ισχυρή αύξηση των φορολογικών εσόδων «οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αύξηση των τιμών», ανέφερε το υπουργείο.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 30% των δημόσιων εσόδων, εκτινάχθηκαν κατά 19,3%, ενώ και τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων σημείωσαν ισχυρή αύξηση.

Στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν 9,8% στα 12,14 τρισ. γιουάν. Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν 2,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 1,46 τρισ. γιουάν τον Αύγουστο έναντι αύξησης 5,4% τον Ιούλιο και 13,1% στο πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Η Κίνα δεσμεύθηκε σε μία πιο ενεργή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική το 2017 για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, με τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει τεθεί στο 3% του ΑΕΠ ή 2,38 τρισ. γιουάν για φέτος, αυξημένο κατά 200 δισ. γιουάν σε σχέση με το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ