Οι δέκα μετοχικές εκπλήξεις στο Χρηματιστήριο το 2020

Οι δέκα μετοχικές εκπλήξεις στο Χρηματιστήριο το 2020

To 2020 είναι μια χρονιά που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αλλά ίσως ​θα πρέπει να την θυμόμαστε για πάντα.  Το φαινόμενο της πανδημίας σφράγισε τη δυστοπική αυτή χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις αγορές που πολύ πριν την γενικευμένη παγκοσμιοποίηση επηρέαζαν η μια την άλλη στις άκρες του κόσμου.

Πολύ νωρίτερα ακόμα και από ότι θα πίστευαν οι ​πλέον ​αισιόδοξοι, ήρθε το εμβόλιο για να ​​δώσει την ελπίδα ότι η αρχή του τέλους ξεκινά, εμβολιάζοντας ταυτόχρονα και την πίστη των αγορών, ότι αυτή την παγκοσμίως υφεσιακή χρονιά, θα την διαδεχθεί μια αναπτυξιακή απαλλαγμένη από πολλές πληγές που μας έφερε το 2020.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπέστη απώλειες άνω του 50% το πρώτο τρίμηνο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ( 949,2 -473,17) με τις μετοχές εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τις μεταφορές, τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα. Η αντίδραση από τα μέσα Μαρτίου ήταν εντυπωσιακή, αλλά δημιούργησε μια πολύμηνη περίοδο συσσώρευσης, πριν επανακτήσει μια διαφορετική δυναμική. Η αναβάθμιση από τη Moody’s, η επίσημη αναγγελία της έλευσης του εμβολίου, η πρώτη «δειλή» εμφάνιση διεθνών εταιρειών μεγάλου βεληνεκούς στα ελληνικά ​επενδυτικά ​πράγματα, έφεραν  αύξηση του όγκου συναλλαγών και αισιοδοξία στην αγορά χαράσσοντας μια αισιόδοξη προοπτική για την επόμενη χρονιά.

Ακόμα όμως και μέσα σ αυτό  το  κακό ​-​αναπόφευκτα​-​ χρηματιστηριακό 2020, υπήρξαν μετοχές που ξεχώρισαν, έβγαλαν γρήγορα το αντίδοτο στον ιό, επέδειξαν διοικητική και οικονομική ευελιξία, αντιδρώντας δυναμικά από τα χαμηλά τους .Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσον η συμπεριφορά τους θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, με μια πρώτη σκέψη να είναι θετική, σε ένα περιβάλλον που σίγουρα θα είναι ελπιδοφόρο, εφόσον νικηθεί η πανδημία.

1) ΔΕΗ : Το απόλυτο turnaround story της χρονιάς. Ένας εξαιρετικός manager o Γιώργος Στάσσης παρέλαβε την μεγάλη κρατική επιχείρηση υπό κατάρρευση και μόλις πριν λίγες μέρες ήρθε το Χριστουγεννιάτικο δώρο από τον οίκο FITCH να επισφραγίσει τη φετινή επιχειρηματική και χρηματιστηριακή πορεία της. Ο οίκος την συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εταιρειών που παρακολουθεί αξιολογώντας την με ΒΒ- , ανοίγοντάς της το δρόμο  προς τις αγορές. Προφανώς εμπιστεύεται το στόχο περί το 1 δισ ευρώ  στα ebitda της διοίκησης για το 2020, αναμένοντας και την μέλλουσα πώληση ποσοστού της ΔΕΔΔΗΕ που θα θεμελιώσει και το φιλόδοξο business plan της εταιρείας. Χαμηλό για τη μετοχή 1,4530 στις 17 Μαρτίου σήμερα διαπραγματεύεται στα 7,15 ευρώ.

2) ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ : Με αύξηση πωλήσεων κατά 14,6% στα 241 εκατ. ευρώ και μετά φόρων κέρδη βελτιωμένα κατά 43,3% στα 58,6 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος συνέχισε την ανοδική του πορεία σε ένα hot κλάδο «υποσχόμενη» ότι θα πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται σε 1.373 MW, με στόχο τα 2800 ΜW την επόμενη πενταετία. Η διάθεση περίπου 5% σε ξένα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία.

3) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ο Όμιλος κατάφερε όχι μόνο να μην υποστεί μείωση των εσόδων του, αλλά αντιθέτως να διατηρήσει τις πωλήσεις του σε επίπεδα προ πανδημίας, καθώς η μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς δραστηριοποίησης αντισταθμίστηκε και υπερκαλύφθηκε από την σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε άλλους.  Στο εννεάμηνο εμφάνισε σημαντική βελτίωση μεγεθών με πωλήσεις στα 253,73 εκατ. ευρώ και εκτίναξη κερδών από τα 8,24 εκατ. ευρώ, στα 25,3 εκατ. ευρώ. Στις 17 Μαρτίου κατέγραψε τα 1,23 ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 3,74 ευρώ.

4) ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ο Όμιλος με την επιτυχημένη υλοποίηση της εμπορικής του στρατηγικής όσο και στην εισαγωγή και ανάπτυξη νέων προϊόντων στα θέματα που σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα και υγιεινή κατάφερε να βελτιώσει τις πωλήσεις του στο εννεάμηνο στα 286,47 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας και τα ebitda κατά 28,57%. Στις 9 Μαρτίου κατέγραψε χαμηλά έτους στα 5,20 ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται στα 9,05 ευρώ.

5) ENTERSOFT:  Μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. η εταιρεία που σημειώνει  σχεδόν κάθε χρόνο διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, επεκτεινόμενη παράλληλα και στο εξωτερικό συνέχισε και χρηματιστηριακά την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας ιστορικά υψηλα στις 14 Δεκεμβρίου στα 2,22 ευρώ. Στα 0,90 ευρώ στα χαμηλά έτους βρέθηκε  στις 18 Μαρτίου. Η μετοχή ενισχύεται από τις αρχές του έτους 105,17%.Τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο βελτιώθηκαν κατά 108% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

6) EPSILON NET: ​Η άλλη επιχείρηση του ​κ​λάδου της πληροφορικής που εισήχθη τον Ιούλιο στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους  5,34 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2020 η Epsilon Net πιστοποιήθηκε ως πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης ΥΠΑΗΕΣ από την ΑΑΔΕ , ενώ μαζί με την SPACE HELLAS εξαγόρασαν το 99,61% της SINGULAR LOGIC με ποσό που ανήλθε στα 18,05 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με αναλογία 50% για την καθεμία. Στις 15 Ιουλίου ο τίτλος κατέγραψε τα 2,40 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα 3,90 ευρώ.

7) ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Με κύριο μοχλό ανάπτυξης τα αντισηπτικά και την κατηγορία των ειδών της προσωπικής υγιεινής, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε την αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας, εμφανίζοντας αύξηση των πωλήσεων στα επώνυμα προϊόντα της τάξης του 109% στο εννεάμηνο του 2020. Η εξαγωγική  της δραστηριότητα , ενισχύθηκε κατά 38% το  φετινό εννεάμηνο  σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2019. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 14,5 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 47% του συνολικού κύκλου εργασιών. Στις 12 Μαρτίου η μετοχή κατέγραψε χαμηλό στα 0,96 ευρώ και σημερα βρίσκεται στα 2,39 ευρώ.

8) ΔΡΟΜΕΑΣ: Η εταιρεία στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της σε συμβόλαια με μεγάλους Οργανισμούς του εξωτερικού, όπως τον Γερμανικό Στρατό με τον οποίο έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους  51 εκατ. ευρώ. Πράγματι στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών της  βελτιώθηκε κατά 49% ενώ και τα ebitda αυξήθηκαν κατά 23,04% σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο. Στις 26 Αυγούστου ο τίτλος κατέγραψε χαμηλά στα 0,2450 ευρώ , ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στα 0,45 ευρώ.

9) ΛΑΒΙΦΑΡΜ: Παραμένοντας ακόμα στην κατηγορία της επιτήρησης και με αρνητικά ίδια κεφάλαια ( 11,62 εκατ. ευρώ) η εταιρεία κατά τη φετινή χρονιά εμφανίζει αύξηση μεγεθών και μείωση του καθαρού της δανεισμού. Αυξημένες ήταν οι πωλήσεις της στο εννεάμηνο κατά 16,9%, όπως και τα  ebitda κατά 100% σε σχέση με την περσινή χρήση, καταδεικνύοντας την προσαρμογή της εταιρείας στις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας και με στόχο να μετατραπεί σε ένα μικρό..turn around story.

10) PAPERPACK :  Μια πρωταθλήτρια των αποδόσεων της τελευταίας  πενταετίας φαίνεται ότι αποχωρεί από το Χρηματιστήριο,  καθώς ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης του 90,02% της εισηγμένης εταιρείας που κατείχε η οικογένεια Τσουκαρίδη και λοιποί επενδυτές, στην Orlando-Equity Holding Limited προς 6,66 ευρώ ανά μετοχή. Οι υψηλές της εξαγωγικές επιδόσεις  και η συνεχόμενη αναπτυξιακή της πορεία κέντρισε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με αποτέλεσμα την έξοδο από το Χ.Α μιας μικρής αλλά αναπτυσσόμενης εταιρείας. Επισημαίνουμε τα χαμηλά του 2016 στα 0,65 ευρώ και το δεκαπλάσιο σημερινό προσφερόμενο τίμημα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.