Οι αριθμοί του κ. Τσιόδρα
Liberal markets «51+49»

Οι αριθμοί του κ. Τσιόδρα

Είναι 6 το απόγευμα και όλες οι συζητήσεις σταματάνε, ανοίγουν οι τηλεοράσεις - εάν δεν είναι ήδη ανοιχτές ολόκληρη την ημέρα. Ηρθε η ώρα του δικού μας ανθρώπου, του ανθρώπου που εμπιστευόμαστε για να μας πει την αλήθεια, να μάθουμε πώς εξελίσσεται αυτή η εφιαλτική υπόθεση. Ο άνθρωπος Τσιόδρας ξεκινά με ευχές για ταχεία ανάρρωση στους αρρώστους και τις οικογένειές τους και μετά όλοι περιμένουμε τους αριθμούς του, πόσοι βρέθηκαν θετικοί, πόσοι νοσηλεύονται και πόσοι έχασαν τη μάχη.

Οι αριθμοί του Τσιόδρα, τους οποίους νομίζω πως όλοι μπορούμε να αναπαράγουμε με απόλυτη ακρίβεια. Οι περισσότεροι από εμάς απομνημονεύουμε αυτά τα απαίσια νούμερα, γνωρίζουμε όχι μόνο τα ελληνικά κρούσματα, αλλά και τους αντίστοιχους αριθμούς από την Ιταλία, την Ισπανία και πλείστες άλλες χώρες. Είναι οι αριθμοί αυτοί που καθορίζουν για πόσο καιρό τα μέτρα θα ισχύουν, για πόσο διάστημα η οικονομική δυσπραγία θα κυριαρχεί και διαμορφώνουν τους πολιτικούς σχεδιασμούς αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι οι αριθμοί που έχουν ανατρέψει σχέδια, επιχειρηματικά πλάνα, αλλά και απλά ανθρώπινα όνειρα.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τους αριθμούς; Κάθε αριθμός είναι μια ζωή… Ολος ο δυτικός πολιτισμός έχει σαν βασική αξία την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια που της έχουμε αποδώσει. Μου έρχονται στο μυαλό οι βασικές αρχές του αμερικανικού Συντάγματος, που θεωρείται από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ. Ολοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ίσοι και ο Δημιουργός τούς προίκισε με ορισμένα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας. Γι' αυτή την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής παλεύουμε.

Γι' αυτή τη μοναδικότητα, στην οποία θέλουμε να δώσουμε όσο περισσότερες ελευθερίες και δυνατότητες μπορούμε για να περπατήσει πάνω στη γη, για να λάμψει με όσο περισσότερο φως της επιτρέπουν οι προδιαγραφές της.

Εχοντας ως βασικές αρχές την ελευθερία και την αξία της ανθρώπινης ζωής, χτίσαμε και χρηματοδοτούμε ένα κράτος πρόνοιας και παροχής υγειονομικής προστασίας. Αυτό το κράτος πρόνοιας μαζί με τις ιατρικές επιτυχίες μάς προσφέρει ένα προσδόκιμο ζωής που συναντάμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας συνδυασμένο με καλή ποιότητα ζωής, ακόμα και στα βαθιά γεράματα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένουμε ένα κρεβάτι, έναν γιατρό και μια νοσοκόμα να βρίσκεται εκεί για να μας περιθάλψουν.

Η ύπαρξη μεγάλων αριθμών κρουσμάτων μετατρέπει την αρρώστια σε πανδημία και καταστρέφει ολόκληρο το σύστημα υγείας που έχουμε οικοδομήσει, που έχουμε χρηματοδοτήσει με τις εισφορές, τις δικές μας και του εργοδότη μας, που έχουμε αγανακτήσει με τις ατέλειές του, αλλά που είναι πάντα εκεί για να επιτελεί τον βασικό του σκοπό, δηλαδή να μας κάνει καλά όταν αρρωσταίνουμε. Αυτό το σύστημα υγείας τώρα διαλύεται από τη δύναμη των αριθμών, γιατί οι αριθμοί έχουν πάντα την ισχύ της αμείλικτης πραγματικότητας. Οι αριθμοί του έμπιστού μας κ. Τσιόδρα, που τους έχουμε στο μυαλό μας όλη την ημέρα, τους ξέρουμε απέξω και τους περιμένουμε με αγωνία κάθε απόγευμα στις 6.00. Ευχόμαστε να είναι μικρότεροι, τόσα κρούσματα, τόσοι διασωληνωμένοι και τόσοι που θεραπεύτηκαν.

Εχουμε μάθει να μιλάμε για τις καμπύλες που σχηματίζουν τα κρούσματα. Ξέρουμε όλοι πως με τα μέτρα προστασίας οι καμπύλες θα γίνουν πιο επίπεδες. Εκτός από λοιμωξιολογία και ανθρωπιά, θα μάθουμε και άλγεβρα από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα. Οι αριθμοί και οι καμπύλες έχουν αξία γιατί, εάν δεν τους αξιολογήσουμε σωστά και τους αψηφήσουμε, ίσως και να βιώσουμε αυτά τα στιγμιότυπα από το νοσοκομείο της Ισπανίας, με τους ασθενείς να κείτονται στο πάτωμα στους διαδρόμους περιμένοντας για βοήθεια. Στο πάτωμα, χωρίς την αξιοπρέπεια την οποία περηφανευόμαστε πως έχουμε κατακτήσει ως δυτικός πολιτισμός.

Το σύστημα αξιοπρέπειας που με τόσο κόπο έχουμε υλοποιήσει καταρρέει από τη δύναμη των αριθμών. Αριθμοί μαζί με λογική και ανθρωπιά κάνουν την πολιτική. Χωρίς τους αριθμούς δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε δράσεις πολιτικής. Οι αριθμοί των καμπυλών είναι αυτοί που έκαναν τον πρόεδρο της Βρετανίας να αναθεωρήσει την πολιτική της ανοσίας της αγέλης, όπως την είχε ονομάσει

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, κανείς δεν μπορεί να τους αγνοήσει. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας, με τη συμμόρφωσή μας στις οδηγίες του κράτους και με την οικειοθελή μας απομόνωση, να αλλάξουμε τους αμείλικτους και τρομακτικούς αριθμούς. Να μετατρέψουμε την τρομακτική πραγματικότητα σε κανονικότητα.

Ομως, πέρα από τη δύναμη των αριθμών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον δυτικό μας πολιτισμό όταν μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή, ο αριθμός ΕΝΑ είναι ο πιο σημαντικός. Ενας άνθρωπος, μία ζωή - κάθε ζωή είναι μοναδική. Γι' αυτόν τον αριθμό ΕΝΑ πρέπει να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Γι' αυτόν τον αριθμό, τον ένα και μοναδικό για τον καθένα μας και για όλους μας μαζί. Γι' αυτόν τον ΕΝΑ αριθμό που ίσως είχε ο κύριος Τσιόδρας στο μυαλό του την ώρα που κόμπιαζε σε μια από τις απογευματινές του παρουσίες.

Γι' αυτόν τον αριθμό ΕΝΑ, για την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής θα δώσουμε και το 51 και το 49 και ό,τι άλλο χρειαστεί στην πιο σημαντική ίσως μάχη της γενιάς μας.

* Η στήλη «51+49» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου