Οι αρχές της Κίνας ερευνούν κρούσματα χειραγώγησης της αγοράς

Οι αρχές της Κίνας ερευνούν κρούσματα χειραγώγησης της αγοράς

Στη σύλληψη του διευθυντή κ. Xu Xiang μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στην Κίνα, της Zexi Investment προχώρησαν χτες οι αρχές της χώρας. Η αστυνομία κατέλαβε τα γραφεία της εταιρείας σε Shanghai και Πεκίνο εξετάζοντας έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία για να τον εντοπισμό στοιχείων που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή του σε εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο Xu Xiang μεταφέρθηκε στο Πεκίνο για ανάκριση όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Όπως μεταδίδει το Cnbc, o 37χρονος Xu Xiang , θεωρείται ένας από τους επενδυτές "θρύλους" στην Κίνα με διαχείριση κεφαλαίων ύψους 1,57 δισ. δολαρίων. Η πορεία του αποτελεί ένα "success story" καθώς ο ίδιος εγκατέλειψε το σχολείο, δεν έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο το 1993 , για να ξεκινήσει να επενδύει σε μετοχές στο κινέζικο χρηματιστήριο με μερικές χιλιάδες δολάρια από τους γονείς του.

Μερικές από τις επενδυτικές επιλογές της εταιρείας έχουν επιστρέψει στους επενδυτές μέχρι και 250% απόδοση κεφαλαίου, ενώ δύο από αυτές βρίσκονται στην πρώτη τριάδα επιδόσεων στην κινέζικη κατάταξη. Μετά από την είδηση της σύλληψής του πέντε από τις μετοχές της Zexi καταγράφουν απώλειες.

Οι αρχές έχουν εντείνει τις έρευνές τους σχετικά με ισχυρισμούς για χειραγώγηση της αγοράς προχωρώντας παράλληλα σε επιβολή προστίμων σε χρηματιστηριακές αγορές. Πέραν της σύλληψης του Xu, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται δύο αλλοδαποί υπήκοοοι με την κατηγορία για χειραγώγηση της αγοράς futures με παράνομα έσοδα της τάξεως των 315 εκατ. δολαρίων.