Οι αγορές ανθίστανται – Τεστ αντοχής οι 900-910 μονάδες στο ΧΑ

Οι αγορές ανθίστανται – Τεστ αντοχής οι 900-910 μονάδες στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανθεκτικότερο όχι μόνο απέναντι στις οικονομικές αλλά και στις γεωπολιτικές ανησυχίες που αναζωπύρωσε η νέα κρίση με το Ιράν, αποδεικνύεται το momentum που έχει ωθήσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές στο ισχυρότερο bull market της ιστορίας. Προς έκπληξη των πιο συντηρητικών επενδυτών οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία χθες ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν αισθητά τις απώλειες τους παρά την αρνητική επίδραση που έχουν τα νέα από το νέο μέτωπο που άνοιξε μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και τη συνακόλουθη στροφή των funds προς το πετρέλαιο και τα επενδυτικά “καταφύγια” των πολύτιμων μετάλλων με προεξάρχουσα επιλογή τον χρυσό.

Βεβαίως, κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν τα διεθνή χρηματιστήρια σε ενδεχόμενη πραγματική κλιμάκωση της κρίσης σε ότι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, δεδομένου ότι οι εκατέρωθεν απειλές και η ρητορική για επικείμενα χτυπήματα είναι υπαρκτή.

Τα έως τώρα δεδομένα όμως έδειξαν ισχυρή ανθεκτικότητα και ψυχραιμία στα διεθνή χρηματιστήρια και τουλάχιστον στους δείκτες Ευρώπης και Αμερικής, δεδομένου ότι οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Φυσικά, τα περιθώρια για σοβαρή διόρθωση διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτά , δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αγορές ολοκλήρωσαν το 2019 είτε σε ιστορικές κορυφές, είτε σε υψηλά πολλών ετών, έχοντας μακράν το καλύτερο και πιο προσοδοφόρο έτος από το υπερδεκαετές bull market.

Οι δείκτες της Wall Street αντέδρασαν ψύχραιμα περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες, ενώ μεγάλη ανθεκτικότητα έδειξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης μολονότι αρχικά υποχωρούσε έως και 2%, εντούτοις έκλεισε μόλις στο -0,70% και στις 13.126,99 μονάδες. Θυμίζουμε ότι ο δείκτης DAX, έβγαλε το 2019 με ράλι +27% περίπου, πλησιάζοντας εκ νέου το ιστορικό του, οπότε περιθώρια διόρθωσης υπάρχουν και μάλιστα μεγάλα.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε μόλις κατά 0,62% στις 7.575,34 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κράτησε τις 6.000 μονάδες καθώς με πτώση 0,51% έκλεισε στις 6.013,59 μονάδες.

Μέσα σ? αυτό το διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που την Παρασκευή έδειξε – σε πρώτη φάση – ανθεκτικότητα καταφέρνοντας να «γυρίσει» από το χαμηλό των 909 μονάδων και να κλείσει στις 920,09 μονάδες, καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα και ό,τι με κόπο κατακτήθηκε το 2019.

Το κυρίαρχο ζητούμενο για το Χ.Α. για να μην αλλοιωθούν τα τεχνικά κεκτημένα και να παραμείνει σε πλήρη ισχύ το θετικό momentum, είναι να μην απωλέσει την ευρύτερη περιοχή των 900 – 910 μονάδων. Αυτό είναι κάτι που συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, δεδομένου ότι τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων, δεν είναι μόνο κομβικά από τεχνικής πλευράς, αλλά δίνουν ισχυρό bonus στην ψυχολογία της αγοράς στην προσπάθεια αλλαγής επιπέδου.

Φυσικά, εξυπακούεται ότι σε καμιά περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών, σε περίπτωση που υπάρξει σαφές «σήμα» διόρθωσης και υποχώρησης από τα υψηλά, με αφορμή τους ισχυρότατους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς σ'ΒΒΒ όλη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το Χ.Α. είναι μια μικρή και αρκετά ρηχή περιφερειακή αγορά, η οποία παρ'ΒΒΒ ότι «πατά» στο momentum επιστροφής της Ελλάδας και της οικονομίας ύστερα από τη δεκαετή κρίση, δεν παύει να «πληρώνει» το… μάρμαρο της διεθνούς εξάρτησης, αν και εφόσον αλλάξουν ρότα οι παγκόσμιες αγορές.

Άλλωστε, τα ίδια χαρτοφυλάκια είναι αυτά που επενδύουν παγκοσμίως, οι ίδιοι οίκοι και οι θυγατρικές τους είναι που διαμορφώνουν το ευρύτερο κλίμα, οπότε καμιά αγορά δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα και ερήμην του γενικού momentum.

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Η κατοχύρωση των 910 μονάδων θα φέρει τις 1.020 μονάδες

Τη διακράτηση των 910 μονάδων θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του ιδιαίτερα θετικού momentum στο Χ.Α. ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζοντας πως «το Χ.Α. είναι μια αγορά που έχει ακόμα επιθετική τάση και δεν προβληματίζεται κατ? ελάχιστο όσο κλείνει πάνω από τις 900 – 910 μονάδες».

Στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, ο χρηματιστής επισημαίνει πως «οι 910 μονάδες είναι επίπεδο στήριξης της επιθετικής τάσης και μόνο πιθανή διάσπασή του θα δοκιμάσει και πάλι το όριο των 900 μονάδων, ή και χαμηλότερα». Ο ίδιος σημειώνει πως πλέον οι 938 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση στην παρούσα φάση, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως «η κατοχύρωση του ορίου των 900 μονάδων έχει ανοίξει τον δρόμο για τετραψήφιο νούμερο στο Γενικό Δείκτη (σ.σ. άρα πάνω από τις 1.000 μονάδες), αν και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κατοχυρώσει και ο τραπεζικός δείκτης τις 889 μονάδες σε κλείσιμο».

Για τον FTSE 25, o κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «οι 2.280 μονάδες συνεχίζουν να είναι η ναι κύρια στήριξη και επιθετική τάση, ενώ ενδεχόμενη διάσπασή της, μπορεί να φέρει διόρθωση έως τις 2.250 μονάδες. Από εκεί και πέρα, η ισχυρή αντίσταση είναι η ζώνη των 2.340 μονάδων, η οποία αν κατοχυρωθεί, μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη επιθετική ανοδική τάση».

Πέρα από τα τεχνικά δεδομένα που ασφαλώς παίζουν άκρως καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αγοράς, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «στο άμεσο μέλλον θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών με την βαρύτητα να διαχέεται στο σύνολο του Χρηματιστηρίου. Η αγορά στο ξεκίνημα του χρόνου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εταιρείες εκείνες που θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη, με τις κατασκευές και την βιομηχανία να φαίνεται ότι έχουν το πάνω χέρι στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους».

Επίσης τονίζει πως «η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει πολύ καλή εικόνα έχοντας φόρα και από την προηγούμενη χρονιά, ενώ τις τελευταίες συνεδριάσεις βλέπουμε μία σταδιακή διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση με τον Mid Cap (το δείκτη του μεσαίου χώρου) να δίνει αγοραστικό ημερήσιο σήμα μετά από πολλούς μήνες. Η αγορά μέχρι στιγμής δεν κάνει υπερβολές κάτι που είναι καλό σημάδι για την συνέχεια και μέχρι να συμβεί το αντίθετο».

Τέλος, τονίζει πως «μεσοπρόθεσμα είμαστε αισιόδοξοι για την αγορά και ουσιαστικά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί σε χρόνο η κατοχύρωση των 900 μονάδων μετά από πέντε μήνες συσσώρευσης και το άνοιγμα του δρόμου για τις 1.020 μονάδες σε πρώτη φάση. Ο τραπεζικός συνεχίζει βραχυπρόθεσμα να είναι το κλειδί και θεωρούμε πως πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής για το 2020, για να μπορέσουμε να δούμε και πάλι μία μεγάλη χρονιά σε αποδόσεις. Είναι δεδομένο ότι τα γεωπολιτικά φοβίζουν, παρόλα αυτά όμως, καλώς ή κακώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά»…