Οι αγοραστές «δίνουν το παρών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι αγοραστές «δίνουν το παρών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προοπτικές για συνέχιση της αντίδρασης αυτή την εβδομάδα διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω σημαντικής βελτίωσης του κλίματος διεθνώς, αλλά και θετικών εγχώριων εξελίξεων.

Η μερική εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή ΗΠΑ και Κίνα – αν δεν υπάρξει εκτός προγράμματος ανατροπή – θα οδηγήσει σε ανακωχή τον εμπορικό πόλεμο και θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη προσεχώς.

Με βάση την κατ' αρχήν συμφωνία της Παρασκευής, η Κίνα θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ σ' ό,τι αφορά τους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα, ενώ οι ΗΠΑ θα άρουν τους δασμούς σε άλλα είδη.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις όλη την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές έκαναν σημαντική «επιστροφή» εν μέσω δυναμικής επανόδου των αγοραστών. Οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν για 3η διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, με τον Dow Jones να ολοκληρώνει την Παρασκευή με άνοδο 319 μονάδων (+1,20%) στις 26.815 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,09% στις 2.970 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,34% με κλείσιμο στις 8.057 μονάδες.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, θετικά ανταποκρίθηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες που συνέχισαν και την Παρασκευή το ανοδικό σερί, κλείνοντας με εντυπωσιακό μάλιστα ράλι. Ο γερμανικός DAX έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο μήνα ξεπερνώντας μετά από πολλές ημέρες τις 12.500 μονάδες, κλείνοντας στις 12.511,65 μονάδες με ράλι +2,86%, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,73%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 2,31%, ενώ ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 2,17%.

Σημαντική «επιστροφή» του Χ.Α. με υποσχέσεις και τζίρο

Εντυπωσιακή «επιστροφή» έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,84% το 5ήμερο και τον τραπεζικό δείκτη να κάνει ράλι 9,49%. Αποκορύφωμα αυτής της αντίδρασης ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής που ήταν η πιο «γεμάτη» του τελευταίου διαστήματος, με αύξηση όγκων και τζίρων αλλά και πλουραλισμό, αφήνοντας άριστες παρακαταθήκες για τη συνέχεια.

Τρεις ήταν οι κεντρικοί καταλύτες της αλλαγής πλεύσης των επενδυτών στο Χ.Α. που ώθησαν σε βελτίωση της ψυχολογίας και ξεμπλοκάρισμα των αγοραστικών πρωτοβουλιών τόσο στις τράπεζες, όσο και σε άλλες μετοχές του FTSE 25 αλλά και χαμηλότερα.

Πρώτον τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο κόστος δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, τόσο μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς, όσο και μέσω της δημοπρασίας έντοκων γραμματίων, δεύτερον η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες και τρίτον η γενικευμένη επιστροφή των διεθνών αγορών.

Θυμίζουμε ότι η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας έφερε επιτόκιο μόλις 1,50%, ενώ η δημοπρασίας έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, έγινε με αρνητικό επιτόκιο (-0,02%) για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Σ'' ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά, ενώ κορυφαίοι οίκοι του εξωτερικού εκφράστηκαν λίαν θετικά γι'' αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμοι οι διεθνείς οίκοι εκφράστηκαν θετικά για το σχέδιο, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτό σταδιακά θα φέρει αναβαθμίσεις. Αναλυτές των JP Morgan, HSBC, Morgan Stanley και Wood εκφράστηκαν θετικά, ενώ ο οίκος Fitch αναφέρει ότι είναι credit positive για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών.

Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη και στην S&P που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στις 25 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να δίνουν αρκετούς πόντους στο σενάριο αναβάθμισης.

Στα υψηλά ημέρας και εβδομάδας

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή για 5η φορά ανοδικά στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, αφήνοντας καλές παρακαταθήκες για αυτή την εβδομάδα. Πιο αναλυτικά ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 855,95 μονάδες με άνοδο 1,99% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 856,19 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,19 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν με έμφαση διακινώντας 39,7 εκατ. ευρώ.

Το θετικό είναι ότι πλην των τραπεζών, που εύλογα πρωταγωνίστησαν, εντυπωσιακά βελτιωμένη εικόνα έδειξαν μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο του Large όσο και του Mid Cap. Στον Large Cap ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 5,37%, άνω από 4% κέρδισαν ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ, στο +3,96% η Cenergy Holdings εν μέσω ανάληψης νέων εμβληματικών έργων στο εξωτερικό, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΟΠΑΠ, Jumbo, Fourlis, Μυτιληναίος κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν βελτιωμένη, ενώ ξεχώρισε με επιβλητική κίνηση και ράλι +10,03% η AVAX καθώς την Πέμπτη ανακοίνωσε την ανάληψη τριών σημαντικών έργων στο εξωτερικό αξίας 740 εκατ. ευρώ, ενώ ξέσπασε στο +7,56% και η MIG. Κέρδη είχαν επίσης τίτλοι όπως Παπουτσάνης, Attica Bank, AS Company, Intralot, Intrakat, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Έλτον και Ικτίνος.

Βεβαίως, παραφωνία αποτέλεσε το limit down της MLS που έκλεισε με πτώση 29,83% «κλειδωμένη» στα 2,07 ευρώ, που είναι νέα χαμηλά 7ετίας, διακινώντας όγκο 166.897 τεμάχια, ενώ έμεινε ανεκτέλεστο 91 χιλ. τεμαχίων! Ο προβληματισμός είναι έντονος και εύλογος, καθώς ο τίτλος πιέζεται όλο το τελευταίο διάστημα.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Η αγορά σε πολλές συνεδριάσεις από τις αρχές Οκτωβρίου πιστοποίησε ότι θέλει να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 800 – 820 μονάδων, βγάζοντας στηρίξεις και αυτό είναι πολύ θετικό, ενώ πλέον έχει απομακρυνθεί σημαντικά από αυτή την περιοχή.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει συμπαθητικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την βάλουν σε μια πιο μεσοπρόθεσμη λογική. Οι τζίροι δείχνουν αυξητική δυναμική και τα κλεισίματα γίνονται με συστηματική φροντίδα πάνω από το μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης».

Τονίζει πως «η εικόνα έχει γείρει πολύ υπέρ των αγοραστών μετά την υπέρβαση των 850 μονάδων, καθώς σ' αυτή τη ζώνη συνέκλιναν κινητοί μέσοι και ο MACD και αποτελούσε έως τώρα περιοχή αντίστασης. Συμπερασματικά αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης κοντά στις 860 μονάδες με τις τράπεζες να έχουν αναλάβει τα ηνία της Αγοράς και να οδηγούν ψυχολογία και τιμές», τονίζει ο αναλυτής.